Nederland is het land van de reuzen, volgens The Guardian. Nederlandse mannen zijn gemiddeld 1,84 meter lang en vrouwen 1,71 meter. Dat is langer dan in veel andere westerse landen, terwijl andere Europese landen een vergelijkbare stijging in welvaart en levensstandaard hadden.

De afgelopen 200 jaar is de lengte van de gemiddelde Nederlander met 20 cm toegenomen. Gert Stulp, Nederlandse specialist in volksgezondheid aan de London School of Hygiene and Tropical Health, zegt bij de NOS: “Het bijzondere is dat 150 jaar geleden Nederlanders juist kleiner waren dan andere westerlingen. Ik wilde weten waar die plotselinge groei vandaan komt.”

Natuurlijke selectie
Onder leiding van Stulp onderzochten wetenschappers de rol van lichaamslengte in de voortplanting. Ze bekeken hiervoor de gegevens van bijna 95.000 Nederlanders uit de periode van 1935 tot 1967. Langere mannen en vrouwen kregen in die periode de meeste kinderen. Ook hadden langere vrouwen minder kindersterfte. Hierdoor was het reproductieve succes het hoogst voor lange mensen.

Stulp denkt dat de toename in lichaamslengte door natuurlijke selectie in combinatie met goede omgevingsfactoren komt. Hij zegt wel: “Dit mogen we niet concluderen omdat er geen genetisch onderzoek is verricht.” Lengte is namelijk niet de enige eigenschap waar mensen naar kijken bij het vinden van een partner. Stulp vervolgt: “Misschien wordt de combinatie van een langer lichaam en het krijgen van meer kinderen veroorzaakt door een andere factor. Dat willen we nu graag verder onderzoeken.”

Het onderzoek is gepubliceerd in de Royal Society B: Biological Sciences.

Fotocredits: 'Long Shadows', Simon Lee
Dit artikel afdrukken