Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is tevreden: "We zijn er nog niet, maar het informeren van consumenten over duurzaam produceren werpt vruchten af. Mensen kiezen steeds bewuster wat zij op hun boodschappenlijstje zetten. Door deze positieve ontwikkeling is duurzaam voedsel met afstand de belangrijkste groeimarkt voor onze voedingssector", zegt ze in het begeleidende persbericht.
Het marktaandeel van de duurzame voeding in het Nederlandse levensmiddelenaanbod is gestegen naar 6,1% (van 5,5 in 2012). De uitgaven aan 'gewoon' voedsel daalden juist in het afgelopen jaar, met 1,1%. De aankopen aan duurzaam voedsel worden in 68% van de gevallen bij supermarkten gedaan.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Simone, excuus: ik zie nu pas dat Jos Hugense die dilemma's hier heel goed weet te benoemen. Volgende week doe ik mee met een debatje over duurzaam (?) kweekvlees. Daar zal ik ook proberen de werkelijke dilemma's aan te kaarten. Je bent van harte welkom! (en misschien is het zelfs wel heel goed om het zo en niet vanuit Nieuwspoort aan te varen)
Simone, ik begreep dat er maandag geen enkele politicus aanwezig was bij de bijeenkomst in Nieuwspoort over een onderwerp waar de Kamer doorgaans bol van staat. Ik zie dat als een signaal dat we het niet over die dilemma's willen hebben omdat we niet weten hoe we dat moeten doen. Onderwijl slaan partijen elkaar de kop in en vindt Aalt wat hij altijd al vond: plofkip is net als Wouters haring in #1 100% duurzaam volgens de normen die we daar wereldwijd voor gedefinieerd hebben.
Het echte dilemma is - naar mijn bescheiden mening - dat we het er niet meer over kunnen hebben. Ik zou dat signaal niet licht nemen. Al kan ik mij natuurlijk vergissen over de motieven van politici om andere prioriteiten te hebben.
@Dick Veerman #2, als je naar de agenda van de alliantie verduurzaming voedsel kijkt, zie je dat dierenwelzijn een programma-onderdeel is.
Dat dit heel moeilijk is omdat sommige stappen in dierenwelzijn haaks kunnen staan op vermindering van uitstoot van CO2 en mest, laat onverlet dat ook dierenwelzijn aandacht krijgt van De Alliantie.
Het is te zwart-wit om te stellen dat alleen reguliere kip door De Alliantie duurzaam genoemd wordt.
Aalt Dijkhuizen zei maandag trouwens dat het belangrijk is om open over deze dilemma's te spreken.
Alliantie Verduurzaming Voedsel
Boeiende punt. Een ander boeiend punt is en blijft: is duurzaam voedsel ook duurzaam?
De voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel noemt bijv. de plofkip als uitstekend voorbeeld van duurzaamheid, ook al noemen we die 'onduurzaam'. Volgens de Alliantie boeren we dus achteruit als we die kip afschaffen. Help, hoe verder nu?
Spraakverwarring. Het sluipt er makkelijk in. Hierboven staat dat burgers in Nederland weer meer dier- en milieuvriendelijk voedsel kochten. Vervolgens heet dat duurzaam.
Maar er is iets met de cijfers waar vrouw Dijksma en ik zo blij mee zijn en waarvan we vinden dat het nog beter kan. Veel van wat we kopen was al niet milieubezwaarlijk, maar het werd als zodanig officieel erkend. In berichten over het Lei-rapport lees ik dat bijvoorbeeld MSC-gecertificeerde vis meer gekocht wordt.
Haring, makreel, koolvissen uit bepaald gebied, net als kabeljauw en ook tonijn.
Maar die vis werd altijd al gekocht en de vangst is al meer dan een kwart eeuw (haring) onder controle. Het is onmogelijk om in Nederland een haring te kopen die niet officieel erkend duurzaam (val dood) is gevangen.
Met dat je meer koopwaar duurzaam noemt krijg je vanzelf ook mooie cijfers.