Uit de woensdag gepubliceerde Monitor Duurzaam Voedsel 2013 blijkt dat de Nederlandse consumenten ook in 2013 weer meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel hebben gekocht. De omzet in duurzaam voedsel steeg met 10,8% ten opzichte van 2012 naar een totaal van 2,5 miljard euro.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is tevreden: "We zijn er nog niet, maar het informeren van consumenten over duurzaam produceren werpt vruchten af. Mensen kiezen steeds bewuster wat zij op hun boodschappenlijstje zetten. Door deze positieve ontwikkeling is duurzaam voedsel met afstand de belangrijkste groeimarkt voor onze voedingssector", zegt ze in het begeleidende persbericht.

Het marktaandeel van de duurzame voeding in het Nederlandse levensmiddelenaanbod is gestegen naar 6,1% (van 5,5 in 2012). De uitgaven aan 'gewoon' voedsel daalden juist in het afgelopen jaar, met 1,1%. De aankopen aan duurzaam voedsel worden in 68% van de gevallen bij supermarkten gedaan.