In cranberry country doen ze de meest leuke dingen met hun zure bessen. 'Mooie Rooie' is daar een goed voorbeeld van. Frisse vruchten onder een decoratieve gevulde korst. Een toepasselijk nagerecht voor de roodgemutste dagen van december. De cranberries worden gekookt samen met een tweetal goudrenetten en wat specerijen. De geraspte schil van de benodigde biologische sinaasappels kan – bij gebrek daaraan – vervangen worden door 1 à 2 theelepels sinaasappelbloesemwater, verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels. Op die manier kunnen er dan voor het benodigde sinaasappelsap gewone perssinaasappels worden gebruikt.

Kersttafel
Omdat ik ergens anders dan in mijn eigen keuken dit toetje nog eens maakte om het te kunnen fotograferen voor Foodlog, had ik haast en geen mogelijkheid om het deeg kort te laten opstijven in de vriezer. Ruim een uur in de ijskast is niet altijd voldoende om van de opgerolde slappe deeglap met vulling gave, ronde plakjes te kunnen snijden. Het is wel zaak met een vlijmscherp mes plakjes deeg van de rol te snijden zonder druk op het mes uit te oefenen. Dat gaat het best als het deeg wat steviger is geworden zonder echt bevroren te zijn. ‘Mooie Rooie’ is een simpel toetje dat bijvoorbeeld voor 2e kerstdag zeer geschikt is: Niet zwaar op de maag, fris van smaak, eenvoudige ingrediënten die in de decembermaand goed verkrijgbaar zijn; maar bovenal is het eindresultaat strelend voor het oog en dat past goed op een kersttafel.

Voor 4 personen:
1 zak cranberries (circa 350 gram)
2 goudrenetten (circa 550 gram)
geraspte schil en sap van 2 perssinaasappels
4 eetlepels suiker
5 eetlepels roomboter
15-20 kruidnagelen, fijngewreven in de vijzel
1½ theelepel versgeraspte nootmuskaat
2 eetlepels vloeibare honing
voor het deeg:
190 gram bloem + iets extra
2 eetlepels suiker
½ theelepel zout
1 eetlepel bakpoeder
60 gram koude roomboter
5 eetlepels melk

Mooie Rooie recept

Verwijder schil en klokhuis van de appels en snijd ze in blokjes. Doe appels, cranberries, suiker en sinaasappelsap in een pan, breng alles aan de kook en laat dit in goed gesloten pan op laag vuur 20-25 minuten stoven, onder af en toe omroeren. Neem de pan van het vuur en roer de dikke vruchtenmoes met een lepel tot een homogene massa. Houd 3 eetlepels van de cranberrymoes apart in een kopje. Roer honing, boter en specerijen door de rest van de cranberrymoes en schep die over in een ronde vuurvaste schaal van circa 18 cm doorsnede.

Maak nu het deeg, dat straks nadat het is uitgerold, wordt bestreken met een dun laagje cranberrymoes om daarna te worden opgerold en tot plakjes gesneden.

Vermeng bloem, suiker, zout en bakpoeder in een ruime kom. Prak de boter erdoor met een deegkruimer (pastrycutter) of gebruik twee messen om de boter door de bloem te snijden, tot een fijn-kruimig mengsel is verkregen. Sprenkel vervolgens al prakkend met een vork lepelsgewijs de melk erover tot het deeg gaat aanhangen. Voeg het deeg tenslotte met beide handen bijeen tot een bal. Duw het deeg op een met bloem bestoven werkvlak enkele malen met de vuist over het werkvlak, haal het weer bijeen tot een bal en herhaal deze handeling tot het deeg mooi soepel is geworden. Rol het deeg dan op een wederom dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm met een dikte van circa ½ cm. Leg de deeglap op een royaal stuk plastic folie. Bestrijk het deeg heel dun met de 3 eetlepels achtergehouden dieprode cranberrymoes (½ cm langs randen vrijlaten). Rol het deeg vanaf de korte kant met behulp van het folie op tot een rol van circa 20 cm breed. Sluit het folie om de gevulde deegrol en laat hem op een plat bord ruim 2-3 uur opstijven onderin de ijskast of leg de rol in de vriezer gedurende 30 minuten (of iets langer) zodat het deeg snel kan opstijven. Verwijder het folie en snijd de rol met een scherp mes voorzichtig in 19 schijven van circa 1 cm dik. Leg 16 van de roodgerande deegschijfjes dakpansgewijs in een cirkel op de cranberrymoes en leg 3 schijfjes overlappend in het midden zodat het hele oppervlak decoratief belegd is. Bestrijk het deeg met behulp van een kwastje dun met melk.

Bak de 'Mooie Rooie' in een voorverwarmde (225 °C) oven gedurende 20-25 minuten, of tot het deeg goudgeel en lichtkrokant is. Serveer dunne room bij dit warme nagerecht, of lobbig geslagen en licht gezoete room wanneer de voorkeur uitgaat naar een koud dessert.
Dit artikel afdrukken