Dat meldt het CBS. Het lagere verbruik mag opvallend heten, omdat de winters van beide jaren qua temperatuur vergelijkbaar waren met voorgaande jaren. Wel bleven de hoge gasprijzen een stimulans voor zuinig gasgebruik.

Vooral huishoudens wisten de dalende trend door te zetten met een vermindering van 11% van hun gasconsumptie. Voor het opwekken van elektriciteit werd 6% minder gas verbruikt, de industrie liet een afname van 4% zien. De industrie laat verschillende verbruikscijfers zien. De papier- en basismetaalindustrie laten een aanzienlijke daling in gasverbruik zien (met respectievelijk 28% en 15%), terwijl olieraffinaderijen hun verbruik met 37% opvoerden. De chemiesector, grootverbruiker van gas, hield het verbruik stabiel, hoewel er in de tweede helft van 2023 een stijging van 15% te zien was ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

Na de inval van Rusland in Oekraïne is Nederland op zoek gegaan naar een alternatief voor de afhankelijkheid van Russisch gas. Dat is gevonden in de import van vloeibaar aardgas (lng) via tankerschepen. Die import steeg afgelopen jaar met 33% naar 25 miljard kubieke meter, terwijl de import van gasvormig aardgas met 23% afnam naar bijna 31 miljard kubieke meter. Het aandeel lng in de totale gasinvoer nam toe naar bijna 45%. In 2023 kwam minder dan 9% van het ingevoerde gas uit Rusland, tegenover een derde uit de Verenigde Staten, dat voornamelijk schaliegas exporteert.

Nederland bouwde in 2023 de gaswinning verder af, in totaal met 34%. Op land werd 47% minder aardgas gewonnen en op zee 19% minder. Dat betekent dat de gasopslagen steeds meer met buitenlands gas - uit de VS, Noorwegen en andere landen - gevuld worden. Eind 2023 waren de gasopslagen met 81% gevuld (eind 2022 was dat 76%); eind 2021 waren ze voor slechts 33% gevuld. De hoge vulgraad is mede het gevolg van het afgenomen binnenlandse verbruik (en dus van een hogere verbruiksverwachting dan het gerealiseerde verbruik) en toegenomen import door de lagere eigen productie.

landen waaruit NL gas importeert
Dit artikel afdrukken