25
Fotocredits: LNG Tanker, JoachimKohlerBremen, via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 DEED

Flash EnergieNederland verdubbelde import Amerikaans schaliegas

In totaal werd er in 2022 433 miljoen ton aan goederen gelost in de Nederlandse zeehavens. Een toename van 8,8% was te zien bij de natte bulkgoederen zoals gas en aardolie(-producten). De hoeveelheid binnengevaren droge bulkgoederen nam toe met 4,3% ten opzichte van 2021. Dan gaat het bijvoorbeeld om steenkool. Dat meldt het CBS.

Vorig jaar kwam er 60% meer gas de Nederlandse zeehavens binnen. Het ging om 16 miljoen ton gas. Vooral de gastoevoer per schip uit de Verenigde Staten nam toe en bedroeg 98%, een verdubbeling. De aanvoer van Russisch gas via leidingen is opgedroogd door de oorlog in Oekraïne zodat er een alternatief moest komen.

Ook werden 5,5% meer aardolie en aardolieproducten gelost. Deze natte goederen kwamen vaker uit landen in het Midden-Oosten en Afrika en minder vaak vanuit Rusland (24% minder).

Als het gaat om de droge bulkgoederen, was er vooral meer aanvoer van steenkool (21,2% meer). Ertsen werden minder gelost (10,2% minder).

Bij gas uit Amerika gaat het voornamelijk om gas afkomstig van fracking, schaliegas. Een praktijk waar we in de EU eigenlijk op tegen zijn omdat het forse negatieve effecten heeft op milieu en klimaat. De winning is een bron van methaanuitstoot, verspilt zoetwater en bedreigt daarmee landbouw en natuur. Dat laatste doet het ook door de hulpstoffen - waaronder de inmiddels in Nederland en België gevreesde PFAS - die het in ruimere mate dan bij klassieke olie- en gaswinning in de bodem brengt en in het afvalwater achterlaat. Daarnaast destabiliseert fracking bodems ook nog eens over grote oppervlakten.

CBS - Meer goederen gelost in Nederlandse zeehavens, aanvoer uit Rusland daalt, 3 okt 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #25
 • 12 nov '23
 • 16:42

Ongeveer zoals ik al vermoedde, gisteren in de Washington Post: Oekraïense Kolonel, Geheime operaties, Schaduw van de CIA...

Jacob Lageveen
 • #24
 • 21 okt '23
 • 2:56

Ach, toen Nordstream 2 werd gesaboteerd had ik al een donkerbruin vermoeden dat dit het resultaat zou zijn..

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
 • #23
 • 5 okt '23
 • 10:27

#22 we hebben hier in ZW-Frankrijk die superhete september gehad, maar oktober gaat op dezelfde voet verder (2 oktober 35,9°C ergens bij Ortez, Pyr Atlantique). Wel nu van tijd tot tijd frisse nachten. Mijn vrouw klaagt dat het dan koud is, ik leg haar geduldig uit dat dat wel normaal is in oktober, die koude nachten. Ca rentre pas. Straks komt de hitte gierend tot stilstand, en bevriest de bananier buiten: 'bananas'.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #22
 • 5 okt '23
 • 9:42

De titel van de tekst in The Guardian die Jopie hieronder linkt, heeft nog iets om over te lachen, maar verder is het bangmakend (er lijkt geen sprake meer van een geleidelijke trend, maar van een snelle omslag): ‘Gobsmackingly bananas’: scientists stunned by planet’s record September heat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.