Beste keuze voor milieu
In de krant van vandaag is over 'duurzame' kip te lezen dat Wagenings onderzoek in 2012 al uitwees dat de plofkip "een ramp is voor het welzijn van het dier", maar wel de beste keuze voor het milieu. Niettemin verdween de ploffer uit de supermarkt na de introductie van de 'Kip van Morgen' en de kippen met het Beter Leven-keurmerk. Daar ligt nu dus vrijwel uitsluitend kip die volgens Wageningen milieu-onvriendelijke moet heten.
'Verwarrend'
"Als je puur naar het milieu kijkt, doet de plofkip het inderdaad beter", zegt Ingrid Aaldijk van MilieuCentraal in het gesprek met AD. "Maar duurzaamheid is een begrip zonder scherp afgebakende betekenis, al valt dierenwelzijn daar wel onder. Wij willen de informatie zo specifiek mogelijk voor de consument maken, maar dat blijft een dilemma. Vaak staan dierenwelzijn en milieu inderdaad lijnrecht tegenover elkaar. Ik snap dat dat verwarrend kan zijn."
'Niemand wil het erover hebben'
Volgens WUR/LEI-econoom Peter van Horne helpen supermarkten consumenten niet om een bewuste keuze te maken. "Vaak presenteren de grootgrutters kip met een keurmerk als duurzaam, terwijl dat niet zo is", zegt Van Horne. Volgens hem klopt de uitspraak 'We hebben nu een nieuwe kip en die ploft niet, dus is ie duurzaam' niet. Van Horne: "De kip die we hadden was duurzaam. Met minder CO2-uitstoot, minder ammoniak, een kleinere ecologische footprint. Maar daar wil niemand het over hebben."
Volgens Van Horne zou de plofkip een nieuwe naam moeten krijgen. Het dier zou milieukip moeten gaan heten "zodat", zegt Van Horne, "de consument kan kiezen tussen een milieukip of een dierenwelzijnskip. Wat er nu gebeurt is dat Wakker Dier voor de hele maatschappij beslist wat er in de winkel ligt. De milieukip is al bijna niet meer te krijgen."
De gehele reportage van het AD is te lezen via Blendle.
Marcel Kuijpers, de man die de grootste milieukippenstal van Nederland wil bouwen, toont zich blij met het artikel in het AD.
AD en regiokranten schrijven over duurzame kip in Nederland pic.twitter.com/4ZMV6XD5Ii
— Marcel Kuijpers (@MarcelKuijpers) June 8, 2016
Oekraïense milieukip
Afgelopen week werd bekend dat een nieuwe milieukip terugkeert via het Oekraïense bedrijf MHP en de Nederlandse vleesgroothandelaar Jan Zandbergen. De Oekraïense kip kan 40% goedkoper geproduceerd worden dan een Nederlandse 'milieukip'.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nog even en in de gemeente OSS kunnen mensen alleen nog maar Milieu-kippen houden. Aangezien ze daar een verbod willen instellen op alles wat buiten kan komen. (Al zal Wakker Dier daar wederom de pluimveehouders redden.)
Frank Luttels Ik kan je reactie wel deels onderschrijven. al vind ik zelf dat dan de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo het goed gedaan heeft.
Laat die kip dan ook precies de propositie hebben die ik altijd voorstelde: Het beste van twee werelden; Het dierenwelzijn van de Ster, met de goede punten van de milieu-kip, (zijnde kleinere CO2 Footprint, en beheersbaarheid van klimaat). ligt er maar net aan waar je het zwaartepunt legt imo.
Een van de conclusies zou hier kunnen zijn, dat Lidl met zijn kip van morgen het best aardig op pad was, een snelle efficiente kip, die je vervolgens een beetje energie armer voert, scheelt weer soja, alleen betaal je niet aan Beter Leven, dus mag het niet van Wakker Dier.
Ik vind het nog steeds zielig dat de Beter Leven kip langer in zijn eigen stront moet scharrelen van Wakker Dier dan de reguliere kip, die ook nog eens in veel moderne stalsystemen, waaronder het etage systeem Patio van Marcel, veel minder Nh3 uitstoot dan ons sterren kippetje.
Op roosters blijft trouwens het beste, mest moet weg uit de stal, 99% van de etage vleeskuiken systemen ter wereld hebben roosters ipv kippen op mest zoals in de Patio.
In het AD artikel wordt een lans gebroken voor de milieu issues die spelen bij het produceren van kip. Maar waar is de integrale benadering gebleven?
Naast dierenwelzijn en milieu zijn er meer verduurzamingsonderwerpen, zoals diergezondheid, sociale binding en een ketenbenadering. Wil je echt een duurzame keuze, dan moet je op alle fronten stappen zetten. Dat dit niet altijd makkelijk is weet ik uit ervaring met Milieukeur. Als je bijvoorbeeld de kippen langer laat leven, dan heeft dat nu eenmaal een hoger energieverbruik, meer voer en grotere mineralenexcreties tot gevolg. In mijn ogen bieden dit soort tegenstrijdigheden juist een kans om met een integrale aanpak echt duurzamer te produceren.
Milieukeur doet dat door duurzaamheidscriteria voor drie typen vleeskuikens te definiëren: regulier (‘de milieukip’), een langzamer groeiende variant (‘de kip van morgen’) en een nóg langzamer groeiende variant (‘de Beter Leven kip’). Per type vleeskuiken is onderzocht hoeveel energie en voer gemiddeld wordt gebruikt om het vleeskuiken af te mesten. Bij Milieukeur is dat 5 tot 10% minder. Op die manier worden dierenwelzijn én milieu geïntegreerd. De integrale benadering zorgt ervoor dat Milieukeur ook op andere onderdelen eisen stelt, zoals antibioticagebruik, voorkomen van pootproblemen, brandveiligheid in de stal, transport van de dieren en het gebruik van verantwoorde soja in het kippenvoer. Dit maakt geen dierenwelzijnskip of milieukip, maar een Milieukeur Kip.
Niet om Dick Belderbos te plagen, maar wel om het dossier compleet te houden: de recente laagpathogene vogelgriep in NL komt vermoedelijk van buiten (vogels) en zorgde voor ruiming van een (biologisch) bedrijf met vrije uitloop.
jarno van de Veerdonk #51 Buiten in de uitloop zou ik het niet weten. ligt er natuurlijk aan hoe groot die is. (snap ook wel dat het een rethorische vraag is maar goed).
Zodra de kippen weer op stok gaan of in ieder geval naar binnen, is het een ander verhaal. dan zitten er (om maar weer met cijfertjes te goochelen) ongeveer 10/m² wat neerkomt op 21kg/m² wat dan weer bijna hetzelfde is als een 1 ster vleeskuiken, waar er (bij ons) 10,5 op een meter zitten en een maximale 24,5kg/m².
Nog een vraagje; hoe beschouwt u familiebedrijven? Dat van Marcel kuijpers is nameijk ook 'gewoon' een familiebedrijf.
BRON m² Bio