Voor een breed publiek legt het Algemeen Dagblad het taboe van de keuze tussen meer welzijn of meer milieu bloot.

Beste keuze voor milieu
In de krant van vandaag is over 'duurzame' kip te lezen dat Wagenings onderzoek in 2012 al uitwees dat de plofkip "een ramp is voor het welzijn van het dier", maar wel de beste keuze voor het milieu. Niettemin verdween de ploffer uit de supermarkt na de introductie van de 'Kip van Morgen' en de kippen met het Beter Leven-keurmerk. Daar ligt nu dus vrijwel uitsluitend kip die volgens Wageningen milieu-onvriendelijke moet heten.

'Verwarrend'
"Als je puur naar het milieu kijkt, doet de plofkip het inderdaad beter", zegt Ingrid Aaldijk van MilieuCentraal in het gesprek met AD. "Maar duurzaamheid is een begrip zonder scherp afgebakende betekenis, al valt dierenwelzijn daar wel onder. Wij willen de informatie zo specifiek mogelijk voor de consument maken, maar dat blijft een dilemma. Vaak staan dierenwelzijn en milieu inderdaad lijnrecht tegenover elkaar. Ik snap dat dat verwarrend kan zijn."

'Niemand wil het erover hebben'
Volgens WUR/LEI-econoom Peter van Horne helpen supermarkten consumenten niet om een bewuste keuze te maken. "Vaak presenteren de grootgrutters kip met een keurmerk als duurzaam, terwijl dat niet zo is", zegt Van Horne. Volgens hem klopt de uitspraak 'We hebben nu een nieuwe kip en die ploft niet, dus is ie duurzaam' niet. Van Horne: "De kip die we hadden was duurzaam. Met minder CO2-uitstoot, minder ammoniak, een kleinere ecologische footprint. Maar daar wil niemand het over hebben."
Volgens Van Horne zou de plofkip een nieuwe naam moeten krijgen. Het dier zou milieukip moeten gaan heten "zodat", zegt Van Horne, "de consument kan kiezen tussen een milieukip of een dierenwelzijnskip. Wat er nu gebeurt is dat Wakker Dier voor de hele maatschappij beslist wat er in de winkel ligt. De milieukip is al bijna niet meer te krijgen."

De gehele reportage van het AD is te lezen via Blendle.

Marcel Kuijpers, de man die de grootste milieukippenstal van Nederland wil bouwen, toont zich blij met het artikel in het AD.


Oekraïense milieukip
Afgelopen week werd bekend dat een nieuwe milieukip terugkeert via het Oekraïense bedrijf MHP en de Nederlandse vleesgroothandelaar Jan Zandbergen. De Oekraïense kip kan 40% goedkoper geproduceerd worden dan een Nederlandse 'milieukip'.
Dit artikel afdrukken