Het gaat om het laagpathogene type H7N7, dat meestal weinig ziekteverschijnselen veroorzaakt. Toch worden alle 30.000 leghennen (24.000 vrije-uitloopkippen en 6.000 scharrelkippen) van het getroffen bedrijf geruimd. Die maatregel wordt genomen omdat 'de milde versie zich kan ontwikkelen tot een zeer besmettelijke en dodelijke variant', melden vanmorgen de regionale kranten.

Vervoersverbod
In een 1-kilometerzone rondom het bedrijf geldt de komende drie weken een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook geldt een ophok- en afschermplicht voor alle (17) bedrijven in de 1-kilometerzone die pluimvee houden. De nabijgelegen bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Wedstrijden en tentoonstellingen in het gebied zijn verboden.

Gemeente met de meeste kippen
Barneveld staat bekend als het centrum van de Nederlandse pluimveesector. In 2014 telde de gemeente meer dan 3,7 miljoen kippen. Bij de uitbraak van de hoogpathogene H5N8-variant van de vogelgriep, november vorig jaar, bleef Barneveld buiten schot.

Hoe de vogelgriep op het bedrijf terecht is gekomen, is niet bekend. 'Vogelgriep wordt vaak overgebracht door trekvogels, die er zelf niet ziek van worden. Ook mensen en handelstransporten kunnen het virus verspreiden, bijvoorbeeld via restjes vogelpoep onder de schoenen of aan een vrachtwagen'.

Dijksma: het is voor de betrokken pluimveehouder heel erg ingrijpend. Wel is het zaak om alert te blijven en alle denkbare hygiënische maatregelen te nemen om insleep van vogelgriep te voorkomen
Teneinde ieder risico van verspreiding in te dammen, geldt het vervoersverbod ook voor 'het vervoer van melk van melkveebedrijven met een commerciële pluimveetak, tenzij er op de route van de vervoerder maar één bedrijf met commercieel gehouden pluimvee wordt bezocht en er wordt voldaan aan een goedgekeurd hygiëneprotocol', vult Boerderij aan.

Dijksma: 'alert blijven en insleep voorkomen'
Staatssecretaris Sharon Dijksma betoonde haar medeleven: "Het is voor de betrokken pluimveehouder heel erg ingrijpend. Ook voor de regio Barneveld, wat een pluimveerijk gebied is. Daarom is het een geluk bij een ongeluk dat het om een milde vorm van vogelgriep gaat en we niet te maken hebben met de zeer besmettelijke variant van november. Wel is het zaak om alert te blijven en alle denkbare hygiënische maatregelen te nemen om insleep van vogelgriep te voorkomen."

Fotocredits: De rotonde van Barneveld, Photocapy
Dit artikel afdrukken