Het was een tijdje rustig met vogelgriepbesmettingen in Nederland. Tot deze week. De vrees van de Barneveldse burgemeester Jan Luteijn is werkelijkheid geworden. Vogelgriep treft het hart van de pluimveesector.

Nadat eerder deze week vogelgriep vastgesteld werd op een bedrijf in Lunteren, is er nu ook op een pluimveebedrijf met legkippen in het Gelderse Barneveld vogelgriep geconstateerd. Waarschijnlijk gaat het om een hoogpathogene variant. De gevolgen voor het pluimveedichte gebied kunnen enorm zijn.

Het Barneveldse bedrijf telt 34.000 kippen. Ze moeten allemaal worden geruimd. Binnen een straal van een kilometer liggen 7 andere pluimveebedrijven. Ook daar worden alle vogels gedood; dat gebeurt door vergassing. In totaal gaat het om meer dan 200.000 kippen die geruimd worden. Binnen de 3 kilometerzone liggen nog eens 19 pluimveehouders. Deze bedrijven worden bemonsterd en intensief gemonitord op vogelgriep door de NVWA. In de 10 kilometerzone geldt een vervoersverbod, daar liggen nog eens 229 pluimveebedrijven. Een groot deel van de bedrijven viel al onder het vervoersverbod na de vaststelling van vogelgriep op een eendenbedrijf in Lunteren eerder deze week en halverwege maart.

Stel je voor dat het geval in Barneveld zich in de hele ring rond het nu geruimde bedrijf uitbreidt. Dan moeten bijna 300 maal 35.000 kippen worden doodgemaakt. Dat zijn er circa 10 miljoen. Het totale aantal legkippen in Nederland bedraagt volgens de meest recente CBS-statistieken 44,3 miljoen.
  • Deel
Druk af