Op de boerderij van Gianantionio Locatelli in het noorden van Italië zorgt 30.000 liter melk per jaar voor 100.000 kilo koeienpoep. Dat is een forse berg.

Boer Locatelli bedacht daarom samen met architect Luca Cipelletti merdacotta, een nieuw materiaal dat wordt gemaakt van koeienpoep, stro en klei. Tijdens de Milaan Design week presenteerden Locatelli en Cipelleti hun nieuwe designobjecten van koeienpoep die ze niet meer op het land brengen zoals een ouderwetse, zich van kringlopen bewuste boer.

Pot van en voor poep
Van de koeienpoep maken Locatelli en Cipelleti zowel designobjecten als energie. Eerst wordt het broeikasgas methaan uit de koeienpoep via een biogas generator omgezet in energie, het restant, een reukloze droge massa wordt vervolgens gemixt met stro en Toscaanse klei tot merdacotta. Dit wordt daarna geboetseerd tot bijvoorbeeld een bloempot, bank, tafel of een wc-pot. De wc-pot noemen Locatelli en Cipelletti dan ook “een pot van poep voor poep”.

Op hun boerderij runnen Locatelli en Cipelleti in een oud kasteel het Museo della Merda, een poepmuseum. Bezoekers kunnen hier zien hoe merdacotta wordt gemaakt. Met hun merdacotta willen Locatelli en Cipelletti laten zien hoe methaanemissies voorkomen kunnen worden en tegelijkertijd energie en waardevolle objecten gemaakt kunnen worden.
Dit artikel afdrukken