Dat concluderen Australische onderzoekers na analyse van 41 studies. Hoewel er veel variatie was in de uitkomsten van de verschillende onderzoeken, waren er toch enkele patronen te ontdekken. Groente, fruit en vis staan minder vaak op het menu bij mensen die alleen wonen, dan bij mensen die met meerdere mensen in een huis wonen.
Dat geldt vooral voor mannen.

Redenen
De redenen waarom alleenwonenden minder gezond eten zijn in een aantal onderzoeken benoemd. Meerdere onderzoeken melden een verminderde motivatie en minder plezier in koken en/of eten. Dit uit zich in het maken van simpele maaltijden of het eten van kant-en-klaar maaltijden. Een gebrek aan kookvaardigheden kwam vooral voor bij mensen die alleenstaand waren na een scheiding of overlijden van de partner.

Ook het niet hebben van ondersteuning of vervoer bij het boodschappen doen, en moeilijkheden met portiegrootte, zowel bij het koken als bij het eten speelden mee. De onderzoekers suggereren dat het verschil met name te zien is bij fruit, groente en vis, omdat dit producten zijn die regelmatig vers gekocht moeten worden en soms duur kunnen zijn. Daarnaast speelt vooral bij ouderen eenzaamheid vaak een rol.

Gezondheid
De onderzoekers richtten zich op de eetpatronen van alleenwonenden, omdat dit een steeds grotere groep van de bevolking is. Uit eerdere onderzoeken is bekend dat er een relatie is tussen alleen wonen en een slechtere gezondheid. Uit deze resultaten blijkt dat voeding hier wellicht een rol in speelt, hoewel deze associaties volgens de auteurs variëren tussen sociaal-economische groepen. Katherine Hanna, van de School of Exercise and Nutrition Sciences in Queensland ziet mogelijkheid voor verbetering: “Er zouden kooklessen moeten zijn voor alleenstaanden met verschillende budgetten, sociaal geaccepteerde initiatieven om gezamenlijk te eten en betere bereikbaarheid van betaalbare, gezonde voeding.”

Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrition Reviews.

Fotocredits: Lonely – iPad & dinner, Dana Voss
Dit artikel afdrukken