Afgelopen mei werd Bayer veroordeeld tot een boete van $2 miljard. Het was de derde opzienbarend hoge boete die het bedrijf tegen zich zag eisen.

Bayer nam het Amerikaanse veredelings- en chemiebedrijf Monsanto over dat zou hebben nagelaten te waarschuwen tegen het risico op kanker dat zou kunnen ontstaan bij mensen tijdens het toepassen van RoundUp, op glyfosaat gebaseerde onkruidbestrijdingsmiddelen. Of glyfosaat kanker veroorzaakt, staat wetenschappelijk nog altijd niet vast. Monsanto geldt in de publieke opinie echter als het kwaad zelf dat flink moet worden aangepakt.

Een nieuw oordeel van een rechter in Oakland over de boete van $2 miljard zal de uiteindelijke boete vermoedelijk verlagen tot een bedrag tussen de $20 en $100 miljoen. Bayer reageert verheugd.

Het de afgelopen jaren zwaar in waarde gedaalde aandeel Bayer veerde onmiddellijk op.

Toch is het bedrijf nog niet uit de zorgen. Alleen al in de VS wachten nog duizenden zaken tegen Bayer op een oordeel van de rechter.

Bayer hoopte die zaken in een massale regeling af te kunnen kopen voor $500.000 per stuk en meende daarvoor ca. $5 miljard nodig te hebben. Dat bedrag beloopt eerder $6-7 miljard omdat het inmiddels om 13.400 zaken gaat. Buiten de VS kwam inmiddels in Australië de eerste zaak voor de rechter.

Nu een procedure zelf uitvoeren nog steeds ruime bedragen op lijkt te kunnen leveren, is het nog maar de vraag hoe een massale schikking uitpakt. De tientallen miljoenen schadevergoeding die nog steeds per case haalbaar blijken, kunnen de nodige klagers doen besluiten zelf te gaan rechten. Nu er bovendien voor velen wat te halen valt, kan ook het aantal cases zich nog vermenigvuldigen.

Bayers nieuwe aandeelhouder Elliott, een belegger in ondergewaardeerde aandelen, denkt optimistischer en rekent op een eindbedrag tussen de $4,6 en 6,8 miljard om alle kankerzaken tegen op glyfosaat gebaseerde producten af te kopen.
Dit artikel afdrukken