De waardebeluste belegger Elliott nam woensdagavond voor €1,1 miljard een belang van 2,1% in het Duitse Bayer, schrijft het Financieele Dagblad. De aandelenkoers van Bayer maakte vandaag meteen een koerssprong van 8%.

Elliott staat er om bekend geïnteresseerd te zijn in ondergewaardeerde aandelen. In een verklaring liet Elliott weten: "Bayers sterk gedaalde aandelenkoers weerspiegelt niet meer de significante onderliggende waarde van de activiteiten of de waarde die het potentieel kan realiseren."

Bayer nam in augustus vorig jaar voor $66 miljard het Amerikaanse Monsanto over, producent van het omstreden glyfosaathoudende Roundup. Sindsdien zag het bedrijf zijn aandelenkoers met 40% kelderen (zo'n €30 miljard).

In de Verenigde Staten liggen inmiddels ruim 13.400 schadeclaims op de plank over de vermeende kankerverwekkendheid van 's werelds meest verkochte onkruidbestrijdingsmiddel. De eerste 3 rechtszaken vielen in het nadeel van Bayer uit en resulteerden in schadevergoedingen van in totaal €2,2 miljard. Bayer bestrijdt de uitspraken in alle toonaarden en via alle juridische wegen. Ook zou het bedrijf een massaschikking overwegen. De kosten daarvan zouden kunnen oplopen tot $6 à $10 miljard. Elliott gaat uit van een aanzienlijk lager schikkingsbedrag van $4,6 à $6,8 miljard.

Het concern heeft inmiddels binnen zijn raad van commissarissen een speciale commissie ingesteld voor de Roundup-problematiek. Als adviseur is de Amerikaanse jurist John Beisner ingeschakeld, een expert op het gebied van productaansprakelijkheid.

Elliott werd in Nederland vooral bekend als activistische aandeelhouder van Akzo Nobel. De investeerder was fel voorstander van de - uiteindelijk mislukte - overnamepoging door het Amerikaanse PGG.

Het aandeel Bayer staat inmiddels op een dikke derde van de hoogste waarde die het bedrijf de afgelopen 5 jaar had. Die hoogste waarde (ruim €140/aandeel) werd aangetikt door Bayer in het voorjaar van 2015, vóór de overname van Monsanto in het voorjaar van 2018. Het aandeel stond voor de aankopen van Elliott op €54.
Het Financieele Dagblad - Koers Bayer veert op na miljardendeelname Elliott
  • Deel
Druk af