Marktonderzoeksbureau Canadean verwacht dat dit jaar wereldwijd 233 miljard liter verpakt water over de toonbank gaat. De verkoop van koolzuurhoudende frisdranken groeit beduidend minder hard en komt waarschijnlijk uit op 227 miljard liter in 2015. In 2010 dronken we nog slechts 170 miljard liter water tegenover 215 miljard liter frisdrank.

Fiona Baillie, analist bij Canadean, zegt op Australian Food News: “De snelheid waarmee verpakt water groeit laat een duidelijke trend zien. In Azië en West-Europa was de consumptie van verpakt water al hoger dan die van koolzuurhoudende dranken en dit jaar zal dat ook in Oost-Europa zo zijn.”

Vooral in landen met lage(re) en midden-inkomens is de groei van de waterconsumptie opvallend hoog.
Groei het hoogst in ontwikkelingslanden
Vooral in landen met lage(re) en midden-inkomens is de groei van de waterconsumptie opvallend hoog. Tussen 2015 en 2020 zal in India 21% meer flessenwater geconsumeerd worden, in China 12% en in Brazilië 8%. De Verenigde Staten blijven in volume aan flessenwaterconsumptie op de tweede plaats staan, maar verder groeit in westerse landen de waterconsumptie minder snel. Bij ons ruilen consumenten hun flesje prik om voor water om gezondheidsredenen, zoals minder suiker willen binnenkrijgen.

Canadean voorziet dat China en India in 2020 samen 50% van de wereldwijde consumptie van verpakt water voor hun rekening zullen nemen. In deze landen met hun grote bevolking blijven, net als in veel lage-inkomenslanden, de sanitaire voorzieningen nog achter. Er is vaak geen schoon leidingwater of de watervoorziening raakt beschadigd of vervuild door natuurrampen, zoals overstromingen. Daardoor neemt de verkoop van flessenwater in deze landen sterk toe.

Canadean voorziet dat China en India in 2020 samen 50% van de wereldwijde consumptie van verpakt water voor hun rekening zullen nemen
Water 'on the go'
Met name India neemt veel initiatieven om de sanitaire voorzieningen op peil te krijgen. Zo kun je daar al water tappen bij een 'geldautomaat' en wordt er gecontroleerd tegen wildpoepen. Ook ziet Azië een snelle opmars van drinken 'on the go', misschien nog wel meer dan bij ons waar drinkwater gewoon uit de kraan komt. Voor India heeft dat tot gevolg dat makkelijk mee te nemen 1-liter flessen drinkwater - via bus- en treinstations - het platteland inmiddels voor een belangrijk deel van schoon drinkwater voorzien.

Fotocredits: 'Bottled Water Macros December 02', Steven Depolo
Dit artikel afdrukken