Marjolein Streur
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dat blijkt uit een rapport van de Royal Botanic Gardens in Kew in Londen. In een nieuwe telling kwamen wetenschappers uit 12 landen tot 28.187 planten die een medicinale werking hebben. De wetenschappers schatten in dat het er nog veel meer zijn. Van maar 16% daarvan, om precies te zijn 4.478 plantensoorten, is de medische toepassing vermeld in reguliere publicaties.

Wereldwijd gebruik van kruidengeneeskunde
In veel gebieden in de wereld vormen planten de enige of belangrijkste bron van medicijnen. Ook in Europa worden planten en kruiden nog veelvuldig gebruikt naast farmaceutische middelen. In Duitsland gebruikt naar schatting 90% van de mensen kruiden als geneesmiddel, naast de reguliere medicatie.

Allerlei ziektes
Werkzame stoffen in planten vormen veelal de basis voor reguliere medicijnen. Artemesinine uit de zomeralsem en kinine uit de gele kinaboom gelden al decennia lang als de belangrijkste bestanddelen van medicijnen tegen malaria. De kankermedicijnen Vincristine en Vinblastine zijn gebaseerd op de roze maagdenpalm. Het bloedverdunnende middel Warfarine wordt gemaakt uit de citroengele honingklaver. Zo zijn er nog talloze andere ziektes die met stoffen uit planten tegen kunnen worden gegaan.

Dreigende schaarste
De toenemende vraag naar planten met een medicinale werking kan een bedreiging vormen voor wilde populaties. Inmiddels zijn daarom 1.280 plantensoorten beschermd. Tegelijkertijd zijn er ruim 23.000 planten die ook een geneeskrachtige werking hebben, maar op dit moment niet of nauwelijks worden gebruikt. Daarom hebben ze nog niet de aandacht van regelgevers. De wetenschappers pleiten in het rapport dan ook voor "meer bekendheid voor de overige planten en studies naar de effecten ervan, om zo de huidige en toekomstige medicinale voordelen van de planten volledig en op verantwoorde wijze te benutten".
Dit artikel afdrukken