De proefpersonen werden daarna ingedeeld in drie groepen op basis van hun eetgewoonten: mensen die dicht tegen het ideale mediterrane dieet aanzitten, mensen die het zo'n beetje doen, en mensen die zich er helemaal niet aan houden. Vergelijking van de mentale scores liet vervolgens zien dat er geen enkel aantoonbaar verschil was tussen de verschillende groepen.
Eerder Amerikaans onderzoek leek er op te wijzen dat dat wel het geval was. Andrew Seaman noemt in een artikel voor Reuters twee studies die erop wijzen dat er minder geestelijke aftakeling optreedt bij oudere mensen die mediterraan eten, en dat er onder inwoners van Manhattan die zich aan een mediterraan dieet houden tot wel 40 procent minder risico op Alzheimer is.
Zo niet dus dit nieuwe onderzoek: er is geen relatie aantoonbaar tussen geestelijke vermogens en een mediterraan dieet. Jammer. Gelukkig is een mediterraan dieet nog wel beter voor je hart. Als het echter aan de Nederlandse voedingswetenschapperonderzoeker Martijn Katan ligt, is echter ook dat niet waar.
Fotocredits: Hellas Holiday
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geloof jij dan niet dat een voedingspatroon, zoals die bij de Middellandse Zee (cq Griekenland of Kreta) met veel vis en groente en olijfolie en kippevlees en noten etc, gezond is, Wouter?
Hoewel ik denk dat ze daar toch ook best veel wijn bij drinken en ook ruim rund/varken/schapenvlees eten. En zout erop.
Dat laatste vindt de EU wel heel erg, gezien de campagnes:
http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/salt_report_en.pdf
Grappig dat de Grieken niet eens lijken te weten hoeveel zout ze eten, terwijl Slowakije het op de duizendste gram nauwkeurig heeft onderzocht.
Laten we dan voortaan spreken over het 'Traditionele Kretonse Voedingspatroon'.
Dat je dit buiten beschouwing wenst te laten (net zoals het fameuze traditionele Japanse dieet) terwijl er wetenschappelijk gefundeerde andere geluiden te horen zijn? Geluiden die de echte wetenschapper met elkaar in verband zou moeten brengen...
Je gooit hiermee een knuppel in het hoenderhok lijkt het. Erg wetenschappelijk genuanceerd vind ik het niet klinken.
Natuurlijk zijn er verschillen in individuele consumptiepatronen, persoonlijke voorkeuren, regionale verschillen, invloeden van buitenaf. En er zijn algemene delers.
Daar het MD dieet niet bestaat is het onzinnig om over MD te praten. En onderzoek naar MD dieet is daarom ook zinloos. Voedings en gezondheidsonderzoekers weten wel beter. Martijn Katan heeft gelijk.
Een 'natuurlijk' dieet is overduidelijk het beste. Met bestanddelen die zonder chemie geproduceerd zijn, dicht bij de natuur/ oorsprong. Dat lijkt een universele regel. Ook voor zout.
Teveel is niet goed. Teveel zout, teveel wijn, teveel water zelfs. De meerwaarde van een MD gaat dan verloren. Veel kan wel heel gezond zijn, maar dat geld denk ik niet voor zeezout.
Ik vraag me af of het zoutgebruik in het MD hoger ligt dan het veel te hoge zoutgebruik in ons land. Bij ons leiden tekorten aan bijv. magnesium en jodium tot problemen. Ik ken veel 'kwalen' die verdwenen bij magnesiumsupplementatie. Wij compenseren de NaCl niet met kaliumchloride (bijv. uit tomaten).
Of dit een wereld van verschil vormt, of dat zeezout een bescheiden maar toch essentiële bijdrage levert ? Eerder het laatste. Net zoals het gebruik van oregano en rosemarijn.
Een dieet is een totaalplaatje. Morrelen aan de basis maakt het minder waardevol. De bijzondere componenten van het MD geven het een meerwaarde, waarover niet alles bekend is.
Maar zou die ruime hoeveelheid zeezout dan positief of juist toch negatief bijdragen aan de gezondheid van de Middellandsezeebewoner cq Griek? Of is het de zoveelste vertroebeling van hun dieet-mysterie?