De proefpersonen werden daarna ingedeeld in drie groepen op basis van hun eetgewoonten: mensen die dicht tegen het ideale mediterrane dieet aanzitten, mensen die het zo'n beetje doen, en mensen die zich er helemaal niet aan houden. Vergelijking van de mentale scores liet vervolgens zien dat er geen enkel aantoonbaar verschil was tussen de verschillende groepen.
Eerder Amerikaans onderzoek leek er op te wijzen dat dat wel het geval was. Andrew Seaman noemt in een artikel voor Reuters twee studies die erop wijzen dat er minder geestelijke aftakeling optreedt bij oudere mensen die mediterraan eten, en dat er onder inwoners van Manhattan die zich aan een mediterraan dieet houden tot wel 40 procent minder risico op Alzheimer is.
Zo niet dus dit nieuwe onderzoek: er is geen relatie aantoonbaar tussen geestelijke vermogens en een mediterraan dieet. Jammer. Gelukkig is een mediterraan dieet nog wel beter voor je hart. Als het echter aan de Nederlandse voedingswetenschapperonderzoeker Martijn Katan ligt, is echter ook dat niet waar.
Fotocredits: Hellas Holiday
Geloof jij dan niet dat een voedingspatroon, zoals die bij de Middellandse Zee (cq Griekenland of Kreta) met veel vis en groente en olijfolie en kippevlees en noten etc, gezond is, Wouter?
Hoewel ik denk dat ze daar toch ook best veel wijn bij drinken en ook ruim rund/varken/schapenvlees eten. En zout erop.
Dat laatste vindt de EU wel heel erg, gezien de campagnes:
http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/salt_report_en.pdf
Grappig dat de Grieken niet eens lijken te weten hoeveel zout ze eten, terwijl Slowakije het op de duizendste gram nauwkeurig heeft onderzocht.