Sinds de 19e eeuw stijgt de gemiddelde levensverwachting van de mens, vooral dankzij betere gezondheidszorg en betere voedingspatronen. De laatste 35 jaar nam de levensverwachting nog eens met 10 jaar toe door effectieve behandelingen van AIDS en malaria.

Human Mortality Database
Onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine gebruikten de Human Mortality Database voor hun analyses. Ze constateren dat het aantal mensen dat ouder wordt dan 70 toeneemt. Het aantal mensen dat 100 wordt, groeit daarentegen niet zo sterk. Daarom denken ze dat het leven van een mens aan een maximum gebonden is. De onderzoekers berekenden op basis van de sterftecijfers in de database dat de absolute maximale levensduur van de mens 125 jaar is en dat deze limiet al rond 1997 is bereikt. De gemiddelde maximale leeftijd ligt echter rond de 115.

De focus van onderzoek moet verschuiven van langer blijven leven naar langer gezond blijven
Genetische varianten
Verschillende genetische varianten zorgen voor dit plafond. Medische doorbraken zouden de grenzen van die genetische varianten moeten doorbreken. De onderzoekers achten dat niet aannemelijk. Wel denken zij dat de gemiddelde levensverwachting nog kan toenemen.

Kwaliteit van leven
Mensen leven nu langer, maar leven daardoor wel een groter gedeelte van hun leven met ziektes en handicaps. Onderzoeksleider Jan Vijg zegt daarom dat de focus van onderzoek moet verschuiven van langer blijven leven naar langer gezond blijven.
Dit artikel afdrukken