Rabobank-analist Nicholas Higgins wordt geciteerd in The Guardian: 'In eerste instantie zal er een overaanbod aan vlees zijn als boeren hun dieren slachten om hun voerkosten terug te brengen. Maar volgend jaar zullen de veestapels zoveel kleiner zijn geworden dat er niet genoeg dieren zullen zijn om aan de vraag te voldoen en dan zullen de prijzen omhoog schieten.'
Voor volgende maand geleverd varkensvlees geldt een scherpe prijsdaling. Voor in juli 2013 te leveren vlees zijn de prijzen nu reeds met 31 procent gestegen.

Als gevolg van de grote droogte, is de rundveestapel in de VS al teruggebracht tot op het laagste niveau sinds 1973. De verwachting is dat Amerikaanse veehouders hun veestapels in de eerste helft van 2013 versneld zullen afbouwen. Dat heeft schaarste en dus prijsstijgingen tot gevolg.

De grootste prijsstijging wordt verwacht voor varkensvlees. Higgings: 'Boeren snijden in hun varkensstapel omdat ze die het snelst weer opnieuw kunnen opbouwen. Het duurt veel langer om genoeg vervangende koeien te fokken - anderhalf jaar in vergelijking met 6 maanden voor varkens.'

Rabobank voorspelt dat de prijs van het dagelijkse boodschappenmandje, dat voor 52 procent wordt bepaald door vlees en zuivel, volgend jaar zomer de recordhoogte van 243 zou kunnen bereiken in de FAO Food Price Index. Dat is 175 procent hoger dan de startwaarde van de index in 2000. Het vorige 'record' van de index staat op 238 in februari 2011 en afgelopen maand stond de index op 213.

Higgings maakt zich geen zorgen over de sociale onrust die de stijgende vleesprijzen met zich mee zouden kunnen brengen, vlees wordt immers (nog) vooral in het rijke westen geconsumeerd: 'Mensen zijn minder snel van slag van vleesprijzen als ze terug kunnen vallen op stapelvoedsel - een optie die in 2007-2008 niet beschikbaar was omdat er toen enorme tekorten waren aan tarwe en rijst. Het risico is er wel maar niet zo erg als in 07-08. De prijzen zullen vooral hier [in het westen] pijn veroorzaken.' Hij voorziet overigens niet dat veel westerse consumenten anders zullen gaan eten of vegetarisch worden om de prijsstijgingen het hoofd te bieden.

Minder vlees eten? Dat lijkt nu als vanzelf te gaan gebeuren. De prijzen zorgen ervoor.

Fotocredits: rileyroxx, Sunday Lunch Anyone?
Dit artikel afdrukken