Mannen met anorexia - ja, die zijn er ook - zitten anders in elkaar dan vrouwen met die eetstoornis. Dat blijkt uit Canadees onderzoek. Mannen richten zich namelijk veel meer op extreem sporten en het kweken van spiermassa. Vrouwen leggen het accent op minder eten. Dat meldt HealthDay.

Paradox
De wetenschappers plozen de resultaten van 24 studies in Engeland en Frankrijk na. Zo kregen ze een groep van 279 mannelijke patiënten tussen de 11 en 36 jaar oud en een gemiddelde leeftijd van 18. Ze hadden allemaal anorexia in een vergevorderd stadium en kregen daarvoor medische begeleiding.
Van deze patiënten zei bijna de helft dat ze bang waren om aan te komen of dik te worden. Ongeveer hetzelfde percentage was ongelukkig met zijn huidige gewicht en wilde meer afvallen.
Opvallend bleek de ontevredenheid van de mannen over hun lichaam. Tweederde bleek te verlangen naar meer spiermassa en minder lichaamsvet. Dat is een opmerkelijk resultaat volgens de onderzoekers, want hoe dunner patiënten worden, hoe minder spiermassa ze overhouden. Er is dus sprake van een paradox bij mannelijke ondervoede patiënten: zij kunnen hun ‘doel’ nooit bereiken. Ze willen het onmogelijke. Vrouwen willen zo dun mogelijk zijn. Dat kan wél, maar graatmager is uiteindelijk ongezond.

Psychiatrische aandoening
Lona Sandon, diëtiste en assistant professor aan de University of Texas Southwestern Medical Center (Dallas), benadrukt dat anorexia een psychiatrisch en geen eetprobleem is. Het uit zich alleen via voeding. Zowel mannen als vrouwen hebben een vertekend zelfbeeld. Dat hebben ze echter beide op hun eigen manier.

Het feit dat anorexia bij mannen zo onbekend is, komt volgens Sandon omdat de symptomen waarmee artsen de aandoening constateren, bijvoorbeeld vermageren, niet bij het ideaalbeeld van de meeste mannen lijkt te passen. Mannen willen spieren. Misschien dat de Canadese onderzoekers daarom ook nog nagingen hoeveel procent van de mannelijke patiënten homoseksueel was. Ze ontdekten dat slechts 13 procent homo bleek te zijn.

Mannen met anorexia: een onbekend fenomeen
Volgens de Canadese onderzoekers is minimaal 10 procent van de anorexia-patiënten man. ‘’Het is een ook bij professionals redelijk onbekend fenomeen. Veel mensen realiseren zich niet dat anorexia ook bij mannen voorkomt,’’zegt Dominique Meilleur van de universiteit van Montreal. ‘’Het probleem is met name het gebrek aan onderzoek bij mannelijke patiënten waardoor we niet zeker weten of de symptomen waarmee we anorexia vaststellen, ook geschikt zijn voor mannen’’, voegt Meilleur toe. Er is meer onderzoek nodig concluderen de onderzoekers in hun publicatie die verscheen in Neuropsychiatry of Childhood and Adolescence.

Fotocredits: Defeat, drewzviewz
Dit artikel afdrukken