Op zijn Facebookpagina zette IJzerman in februari 2014 de foto van een witte bus met aanhangwagen. Daarbij schreef hij "Dikke nieuwe kar en bus gekocht voor de strijd met bloedluis". Bloedluis is de plaag die met fipronil bestreden kan worden, maar verboden is voor gebruik in de pluimveehouderij.Het ministerie van EZ gaf deze week toe sinds november 2016 kennis te hebben gehad van mogelijk fipronilgebruik in de pluimveehouderij.

In de gesprekken over schadevergoeding aan boeren wegens vermoedelijk bedrog door Chickfriend wordt regelmatig de vraag gesteld of boeren hadden kunnen vermoeden dat er iets niet in de haak was met het middel dat Chickfriend gebruikte. Op Pluimveeweb blijkt uit de conversatie tussen boeren dat er boeren waren die wisten of vermoedden dat het middel dat Chickfriend gebruikte niet was toegelaten. Andere boeren klaagden over het gebrek aan vertrouwen in het middel. Onderstaand is een screenshot opgenomen van het belangrijkste deel van de interactie op Pluimveeweb. De Telegraaf meldt vandaag dat mogelijk ook fipronil is gebruikt als toevoeging aan het voer van kippen. Securefeed heeft om die reden een verscherpte controle op fipronil ingesteld.


Onderwijl breidt de affaire zich verder uit over Europa. Tot op heden speelden Duitsland, België en Nederland de hoofdrol in het nieuws. De Franse media melden vandaag de import van 250.000 Nederlandse en Belgische eieren met het verboden middel fipronil. Engeland ontving er 700.000; in dat land worden, in tegenstelling tot Nederland, ook producten waarin eieren zijn verwerkt uit de schappen gehaald.NB: inmiddels is de Facebookpagina van IJzerman vrijwel helemaal leeggehaald.
Dit artikel afdrukken