Misset Horeca beschrijft het zo: Voedingsmiddelen waar eieren inzitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al in zit zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.
Toxicologisch gesproken is dat correct. Het is niet alleen waar volgens het ongevraagde advies van Martijn Katan en het gevraagde en door de universiteit van Utrecht nog eens benadrukte advies van Martin van den Berg, maar ook volgens de Vlaamse toxicoloog Jan Tytgat. Ook al bevatten in Nederland sommige fipronil-eieren zesmaal de doses die in België zijn aangetroffen, er zijn vrijwel geen mensen die zoveel eieren eten dat ze medisch in gevaar kunnen komen. Dat geldt dus al helemaal voor levensmiddelen waar een eitje doorheen is getikt. Verdund kan zelfs zo'n Hollands gifei geen probleem zijn in een cake of koekje.
Tranen op de wangen
Toen ik op Foodlog opmerkte dat je de gewraakte eieren best verdund zou kunnen gebruiken en de vele miljoenen kippen die nu vergast worden best kunt sparen, kreeg ik - terecht, vond ik - de wind van voren. Toch zit ik ermee: we mogen toch zeker wel een beetje respect hebben voor in toxicologisch opzicht goed voedsel en zoveel miljoenen levens? De levensmiddelenindustrie blijkt er eigenlijk net zo over te denken.
En dat geeft me dan weer verder te denken: hoe moeten we over het standpunt van de FNLI denken? Als fipronil niet in eieren hoort, hoort het dus via de eieren ook niet in cake of koekjes. De eiersector is druk bezig miljoenen dieren dood te maken en eieren weg te gooien om ons vertrouwen terug te winnen. Dat lezen we met de tranen op onze wangen in alle kranten. Toch mogen de koekjes blijven, vinden de levensmiddelenproducenten.
Hoe leg je zoiets uit aan je kinderen? Het absurdisme lijkt weer helemaal hip. Nu ook buiten het theater.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, die 0,005 mg/kg spruit voort uit de EU-verordening voor fipronil.
Het zou inderdaad niet uit te leggen, en mogelijk zelfs strafbaar zijn, als wij die in Nederland geproduceerde wafels met een fipronil-gehalte van boven de 0,005mg/kg niet uit de schappen zouden halen. Wie zegt dat dat niet ook gebeurd is?
De Fransen doen dat - nota bene op aangeven van de Nederlandse producenten! - in elk geval dus wél, en communiceren daar ook over. Dergelijke fipronil-eierwafels zouden bij ons ook wel eens stilletjes uit de schappen gehaald kunnen zijn.
In Frankrijk maakt men mogelijk eerder herrie over Hollandse wafels dan Hollandse instanties, en dat zeker als dat niet per se noodzakelijk is.
AH heeft een paar jaar terug ook acuut stilletjes zijn paardenlasagnes uit de schappen gehaald.
Dick, de Fransen halen de koekjes uit de schappen die wij erin laten liggen. Ik legde vorige week vrijdag in een radio-uitzending uit dat zulks niet te begrijpen valt voor consumenten en dus heel onhandig is.
Verder is het interessant te zien hoe de verschillende landen reageren. Overigens: ook in Frankrijk valt voedselveiligheid onder landbouw.
Wilde je dan misschien zeggen dat er in Frankrijk en Engeland ook al competentiegevechtjes zijn uitgebroken tussen hoge EZ-ambtenaren, en ondergeschakelde keuringsautoriteiten, Dick?
Daar worden namelijk de nodige producten met fipronil-ei wél uit de schappen gehaald.
Wat is je verklaring dat dat hier op één eiersalade na, niet gebeurt, Dick?
Vooralsnog acht ik de integriteit van van Vollenhoven hoger in dan die van de ex-EZ-topambtenaar Joustra, die Foppen na 4 doden nog liet lopen - terwijl Foppen nota bene van de Grieken tienduizenden boete kreeg plus een productieverbod - en meende zijn kantoor Trumpstyle voor tonnen, op onze kosten te moeten opleuken.
Evident dat de NVWA onder VVD-aanvoering kapot bezuinigd en kapot gereorganiseerd is: scheelde te controleren bedrijven ook onverwachte lastige mannetjes over de vloer, die je lopende band wel eens zouden kunnen stilzetten. Slagers die ongestoord tegen lage kosten hun eigen vlees keuren.
Met keurmeesters in eigen beheer, en papieren "risicogebaseerde" controle op afstand.
Het bekende neoliberale VVD-privatiserings- en dereguleringsmantra waar we telkens opnieuw weer de wrange vruchten van plukken, ook in het bankwezen, de zorg en het onderwijs.
Maar net als met de Q-koorts wreekt zich hier opnieuw het ontbreken van het primaat van de volksgezondheid.
Onbegrijpelijk dat ook zo'n Diricks van het FAVV (óók al onder Landbouw, en niet onder Gezondheid) zo slecht communiceert, en blijft melden dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was, terwijl hij hoogstens kon melden nog geen gevaarlijke eieren gevonden te hebben.
Ook in België meldt men het strafrecht de volksgezondheid in de wielen te hebben laten rijden.
Tot de pleuris uitbrak natuurlijk. Toen werd er pas geblokkeerd en -knullig- gecommuniceerd.
BTW: las je ook waarom die Fransen onze eieren kopen?
Omdat ze een paar cent goedkoper zijn...
Dick, Van Vollenhoven voert een oude strijd met Tjibbe Joustra (oud LNV/EZ topambtenaar en later diens opvolger bij de Raad voor de Veiligheid, tot vV's verdriet) en laat de echte geschiedenis achterwege. Dat is een ding van twee oudere mannen die elkaar iets verwijten wat allang niets meer met de zaak van doen heeft. Don't get blinded, you can do better.
Onder VWS zou de huidige NVWA niet beter hebben gefunctioneerd. Wijs eens naar Charlie Aptroot (VVD). Die heeft zowel de NVWA (en rechtsvoorgangers) als de productschappen kapot gemaakt en daar proef je nu de extra zure vruchten van. Je kunt goed zoeken. Zoek maar eens goed verder op dit spoor.
Het is eigenlijk vrij simpel, Dick:
Zoals van Vollenhove ook constateert: in Nederland gaat het kortzichtige korte termijn economisch belang nog steeds vóór volksgezondheid. Krijg je met zo'n NVWA onder EZ.
Pennywise, pound foolish, zoals nu weer blijkt: honderden miljoenen schade, alleen al qua geld.
Om het over het voor de zoveelste maal te grabbel gooien van de reputatie van Frau Antje & Dutch Lady nog maar even niet te hebben. Per saldo ben je zelfs duurder uit.
Schade aan je zorgvuldig opgebouwde merk loopt ook in de miljoenen. En dan moeten die 1.000 gesubsidieerde Campina-strontfabrieken bij Koninklijke Friso melkboeren nog gebouwd worden.
Zo nu en dan ziet de NVWA zich toch gedwongen maatregelen te nemen.
Het staat natuurlijk ook wel een beetje maf, als je met meer fipronil-eieren nog steeds je eiersalade niet uit de schappen hebt gehaald als Frankrijk, Duitsland en Engeland dat al wél hebben gedaan..
Zelfs al zegt die FNLI-mevrouw Geluk (what's in a name?) nog zó, dat uit eigen FNLI-onderzoek zou blijken dat het allemaal geen kwaad kan met die eierproducten.
Hoe was het ook alweer? Iets met "slagers" en "eigen vlees", niet?