Van 'repareren' naar preventie
Onbegrijpelijk, vindt Rob Baan dat. Vooral omdat we inmiddels over zulke mooie middelen beschikken om eenvoudig data te verzamelen over onszelf. Hij doelt op wearables, Apple watches en slimme apps. "Als je al die gegevens koppelt in een database en er geavanceerde zoek- en analysetechnieken op loslaat, kun je echt meten wat de gezondheidseffecten van een voedings-, bewegings- of gedragspatroon zijn", stelt hij. "En dan kun je de ommezwaai maken van altijd maar weer repareren en genezen naar voorkomen".
Het gezondste bedrijfsrestaurant van Nederland
Gedreven door de missie om van "Nederland de gezondste delta ter wereld te maken", zet hij inmiddels op zijn eigen bedrijf de eerste stappen. "Ik begin daaraan door 'het gezondste bedrijfsrestaurant ter wereld' te bieden. Het is toch van de gekke dat ik als werkgever mijn medewerkers niet gratis gezond te eten mag geven, maar wel verplicht ben ze veiligheidsschoenen ter beschikking te stellen? Onze wetgever vindt iemands tenen dus belangrijker dan zijn of haar hart! Mijn medewerkers krijgen gezond en bovendien lekker te eten. Met de nadruk op groenten. Daarmee luister ik naar de aanbevelingen van het Voedingscentrum. Die zeggen: 250 gram groenten per dag. Dat haalt dus bijna niemand. Nou, bij mij wel. Ik zet ze een lunch zo boordevol groente voor, dat ze er gegarandeerd aan komen."
Maar Rob Baan gaat nog een stap verder - of eigenlijk eerst een stap terug. Hij heeft een diëtiste in dienst genomen, en liet haar 'omscholen' conform het programma Voeding Leeft van onder meer professor Hanno Pijl. Alle 200 medewerkers gaan op de weegschaal om hun gewicht en vetsamenstelling te meten en een gezondheidscheck te ondergaan. Alle gegevens, ook die van Rob Baan zelf, gaan in een grote 'bak', om privacy en voldoende datadichtheid te garanderen. De diëtiste is de enige persoon die bij de gegevens van individuen mag en kan komen.
Niet ieder mens is gelijk en mensen blijken heel verschillend te reageren op wat ze eten. Die kennis is tot op heden nog vrijwel onbekend in de 'menshouderij'Een geselecteerde groep collega’s krijgt vervolgens een trainingsprogramma op maat voorgeschoteld. Als dat goed bevalt wordt dit uitgebreid naar meer collega’s die ook mee willen doen. Trainen doen ze in een 'elektrodenpak', dat bewegingen versterkt zodat de training intensiever wordt. Uiteraard verdwijnen ook deze data in de grote 'bak' en worden ze meegenomen bij het verbeteren van het inzicht in wat nu echt effect heeft bij welke dwarsverbanden.
Personalized nutrition
Enthousiast vertelt Rob Baan over de Israëlische onderzoeken op het gebied van 'personalized nutrition'. Niet ieder mens is gelijk en mensen blijken heel verschillend te reageren op wat ze eten. Die kennis is tot op heden nog vrijwel onbekend in de 'menshouderij'. Volgens Rob Baan gaat Big Data daar verandering in brengen. Hij heeft zijn enthousiasme in ieder geval alvast over weten te brengen op zijn medewerkers - ze werken allemaal graag mee aan zijn onorthodoxe 'experiment'.
Baan teelt cressen en past zoveel mogelijk teelttechnische innovaties toe om zijn jonge plantjes zich maximaal te laten ontwikkelen op smaak, geur en gezonde inhoudsstoffen. Ze zijn gezond, maar vooral ook heel erg lekker. En zeg nou zelf, wie wil niet lekker eten en tegelijk een bijdrage leveren aan het optimaliseren van de 'menselijke maat'?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maak het zo exact als kan, maar niet exacter dan mogelijk. Voeding blijft ook verweven met cultuur en emotie. Hoef ik Rob Baan niet te vertellen. Juist het inpassen van wat bekend is in iemands leven is vaak een lastige horde. Daarom werkt het veranderen van de omgeving (zoals het aanbieden van een gezonde lunch) goed. Hulde aan Rob Baan!
Mooie laatste zin Rob #22 Ik vind ook dat er alles aan gedaan moet worden om de onverschilligheid rond voeding en voedsel weg te halen.
Over het verschil tussen arm en rijk moeten we het nog maar eens hebben. Ik zie dat de genotsmiddelen binnen voeding - alcohol, cola, zoete en zoute snacks, sausjes - één van de laatste verwennerijen bij de lagere sociale klasse is. Dus die zal je iets anders moeten bieden. De a-cellulaire koolhydraten moet je inderdaad laten staan bij diabetes 2. Ze zijn alleen zo onweerstaanbaar goedkoop.
Rob #20.
Er is iets geks aan de hand met de verschillen in overlijden aan kanker tussen de DDR en West-Duitsland: in de jaren voor de val van de muur (1990) liggen de percentages geregistreerde doden tgv kanker in de DDR steevast ongeveer 15 % lager dan in West-Duitsland. Een jaar na de val loopt dit verschil abrupt terug tot 2 %, en in 1993 overlijden er in de voormalige DDR officieel zelfs meer mensen aan kanker dan in West-Duitsland (http://www.marc-luy.de/pub/ml010.pdf, Figuur 8). De aard van de aandoening sluit uit dat deze abrupte trendbreuk wordt veroorzaakt door een gewijzigd voedingspatroon. Zeer waarschijnlijk heeft het te maken met de manier waarop de officiële doodsoorzaak wordt vastgesteld. De DDR en West-Duitsland hadden hiervoor een verschillende systematiek: in de DDR stelden de artsen zelf de officiële doodsoorzaak vast, en die informatie ging rechtstreeks de officiële statistieken in. In het West-Duitse systeem stelt speciaal daarvoor opgeleid personeel op het Bureau voor Statistiek, op basis van het door de arts ingevulde overlijdens-certificaat, de officiële doodsoorzaak vast. Sinds 1991 worden de West-Duitse instructies voor het coderen van de doodsoorzaak ook gebruikt in de voormalige DDR. Het verschil in registratie systematiek lijkt dan ook de meest aannemelijke verklaring voor de plotselinge verandering in kanker-sterfte na de val van de muur, en dus ook voor het verschil in sterfte aan kanker tussen de DDR en West-Duitsland in de jaren voor de val.
Overigens kijk ik met veel belangstelling uit naar de resultaten van je onderzoek!
Beste Arnold, ik omgeef mij in een driehoek van de tuinders/boeren, de artsen en diëtisten die voeding centraal stellen en geweldige chefs, bij wie smaak op #1 staat. Wij denken er wel uit te komen. Want goede voeding is de basis. En die smaken, daar komen we wel uit. Koks kunnen dit. Als je maar met je takken uit de zo makkelijk toepasbare E-nummer potten vandaan blijft.
Duurzaam voedsel produceren begint bij het gezond maken voor de mens. Veel problemen komen voort uit het greenwashen. Bio-suiker in een Magnum is net zo slecht als de goedkoopste suikervariant.
Dat het allemaal complex is dat lees ik elke keer op Foodlog. Daarom ben ik maar gewoon begonnen met doen. Ik heb geen tijd meer om te luisteren naar emeritus hoogleraren die alles holistisch van alle kanten bekijken.
Rob. Zoals gesteld het slecht-eten is een oorzaak, maar waarom niet gelijk gezegd dat ook de kwaliteit van het eten te wensen overlaat.
Je opmerking over obesitas in India is door professoren vanuit Maastricht in 2000 al gewaarschuwd voor dit fenomeen wat gigantische vormen gaat aannemen in dat werelddeel. Dus vanuit voedsel inhoud (kwaliteit) goed verklaarbaar.
Je opmerking "De smaken worden natuurlijk verrijkt". is pas van toepassing als je in staat bent dit in de teelt te realiseren. Uit praktische ervaring kunnen we nu aantonen dat smaak beïnvloed wordt door de inhoud die je in het voedsel kunt krijgen. O.a. nutriënten bepalen direct en indirect de smaak. Niet alleen de smaak ook de humane gezondheid.
Rob ik denk dat we niet veel verschillen van mening dat de kennis en de techniek niet direct gaan zorgen voor meer humane gezondheid, alhoewel beleving en realiteit door elkaar lopen en dat maakt het complex. Het is niet altijd zo dat wat je ziet is wat je denkt dat het is, daarvoor is het natuurlijke proces te complex dat moet je eerst erkennen alvorens je verder kunt.
Overigens veel waardering voor je ondernemerschap.