In hoger beroep stelt de rechter het gezonde microgroenten Koppert Cress in een zaak over een gratis gezonde bedrijfslunch opnieuw in het ongelijk. Microgroententeler Rob Baan krijgt zijn circa €120.000 aan extra loonbelasting dat hij sinds 2016 betaald over de lunch niet terug. Het wordt door de Belastingdienst gezien als ‘verkapt loon’.
Baan is pleitbezorger van gezond eten en wil dat zijn personeel gezond met pensioen gaat. Practice what you preach, vindt Baan. Om genoeg groente binnen te krijgen gedurende de dag, krijgt zijn personeel tussen de middag een gratis gezonde lunch voorgeschoteld. ‘Een gezondheidsrisico reducerende voorziening’ noemen het bedrijf, een bedrijfsarts en arts bedrijfsgeneeskunde het programma.
Baan betoogt dat hij zijn personeel hiermee beschermt zoals geaccepteerde Arbo-praktijken dat ook doen. Onbelaste veiligheidsschoenen draag je om je tenen veilig te houden, “met onze lunches bescherm ik hun linker- en hun rechternier”. De Belastingdienst denkt hier anders over, op basis van de wet op de loonbelasting. Gratis lunches horen niet bij het arbobeleid en zijn dus belast. Baan overtreedt de wet.
Baan laat het er niet bij zitten. Hij verkondigde vanaf het begin al desnoods door te gaan tot de Hoge Raad. “Het is voor de overheid een goede kans om in de spiegel te kijken naar wat er nou eigenlijk gebeurt”, laat Baan aan NPO Radio 1 weten. Volgens de cressenteleter zit er een fout in de denkrichting van de fiscus en in die van de rechter. Ministeries willen het individueel wel, maar er is geen samenwerking. “Ik doe het en ik word bestraft door de belastingdienst”. Baan denkt een goede kans te hebben om de zaak bij de Hoge Raad te winnen. “Dan kunnen ook andere bedrijven makkelijker een gezonde lunch aanbieden”, aldus Baan tegen RTL Nieuws.
RTLnieuws - Dit bedrijf moet fiscus 120.000 euro betalen om gratis gezonde lunch medewerkers
Baan is pleitbezorger van gezond eten en wil dat zijn personeel gezond met pensioen gaat. Practice what you preach, vindt Baan. Om genoeg groente binnen te krijgen gedurende de dag, krijgt zijn personeel tussen de middag een gratis gezonde lunch voorgeschoteld. ‘Een gezondheidsrisico reducerende voorziening’ noemen het bedrijf, een bedrijfsarts en arts bedrijfsgeneeskunde het programma.
Baan betoogt dat hij zijn personeel hiermee beschermt zoals geaccepteerde Arbo-praktijken dat ook doen. Onbelaste veiligheidsschoenen draag je om je tenen veilig te houden, “met onze lunches bescherm ik hun linker- en hun rechternier”. De Belastingdienst denkt hier anders over, op basis van de wet op de loonbelasting. Gratis lunches horen niet bij het arbobeleid en zijn dus belast. Baan overtreedt de wet.
Baan laat het er niet bij zitten. Hij verkondigde vanaf het begin al desnoods door te gaan tot de Hoge Raad. “Het is voor de overheid een goede kans om in de spiegel te kijken naar wat er nou eigenlijk gebeurt”, laat Baan aan NPO Radio 1 weten. Volgens de cressenteleter zit er een fout in de denkrichting van de fiscus en in die van de rechter. Ministeries willen het individueel wel, maar er is geen samenwerking. “Ik doe het en ik word bestraft door de belastingdienst”. Baan denkt een goede kans te hebben om de zaak bij de Hoge Raad te winnen. “Dan kunnen ook andere bedrijven makkelijker een gezonde lunch aanbieden”, aldus Baan tegen RTL Nieuws.
Nee Dick. Wel op een Freinet basisschool in Nederland waar in groepjes van 2-3 voor de klas gekookt werd. Een pans maaltijden vaak.... met ook spullen uit de schooltuin. Ieder enthousiast daarover. En in de ochtendpauze een theemoment (door een ander groepje gezet).... geen meegebrachte fris (belangrijker dan je zou denken misschien). Het groepjesonderwijs zit ook in het Freinetsysteem ingebakken.... en het heeft ruimte daarvoor.
Dat artikel met Franse ervaring gaat misschien niet op voor alle Franse scholen. Scholen in de banlieus... grote steden is misschien moeilijker? (ook omdat dat 20 cent systeem berust op hogere bijdrage van rijke ouders die er niet zijn?) . Ik mis het totaaloverzicht van de Franse scholen, en heb slechts dát mooie verhaal uit enkele praktijken - uit de regio - gelezen (die zich dus wel in de praktijk bewezen hebben!).
En doorgekookte groenten zijn even duur als met bite.... dan faalt er iets aan de 'chef', die zich zou moeten schamen (maar dat is een gebrek aan beleid dan... ook van scholen of bedrijven zelf -die een commerciële relatie zijn aangegaan met een massa/ fast food producerende 3e partij, waar altijd veel geld aan de strijkstok blijft hangen, en ook vaak voorwaarden als opgestelde snoep/chips automaten aan kleven.. waar de school óók aan verdient.. naast de verhuur van de kantine/keuken).
ps en een lekkere, gezond vullende maaltijdsoep, chili of stamppot met geraspte kaas, jus en zuur is helemaal niet zo duur en ingewikkeld... de betere fast food... het gaat ze prima ontwikkelend af... de motivatie/ lekker vinden (ontwikkeling) komt ook voor een groot deel door het samen en voor elkaar klaar maken.. en dan kost het ook maar heel weinig (veel minder dan die 3 euro met staatssubsidie erbij... op die Freinetschool daarvoor geen extra ouderbijdrage gevraagd... gewoon deel van de leermiddelen)... en levert veel op voor de Toekomst. (zo leuk om te begeleiden.. net als de 'drukpers' - inmiddels digitaal - waarom Freinet fameus is)
Frank, het klinkt alsof je weleens op een Franse school hebt gegeten. Ik heb dat genoegen nooit gehad (ken alleen de nodige bedrijfskantines met doorgekookte sperziebonen) maar ken wel Franse kinderen. Hun enthousiasme is veel kleiner dan het jouwe. Het lijkt op het mijne voor die sperziebonen.
De Franse schoollunch is een volwaardig 3-4 gangen diner om je vingers bij af te likken. De ouderbijdrage is gemiddeld €3, tot €3,50 ... variërend van 20 cent voor de armoedekinderen tot €7 voor de rijke ouders. Het is dus heel goed mogelijk. En vermindert ongelijkheid op een aantal fronten, naast het kennen leren van wat echt lekker mogelijk - en mooi meegenomen gezond - is.
Alleen maar win win. Maar betrekken van de kids in die bereidingen nog veel beter!
(in dat artikel treffend in contrast gezet met de Angel Saksische cultuur - waaronder wij ook vallen... meer nog dan de US met haar maaltijdverstrekkingen, hoe inferieur ook... wat is er erger dan een goedkoopste dubbele witte Euroshopper boterham met margarine en 'vruchten'hagelslag met pakjes Taksi en andere suiker toegevoegde 'fris'? .. die ik zo vaak gezien heb als leerkracht op de basisschool... die kinderen hebben geen goede toekomst vaak, en geven de rest van de maatschappij ook enorme toekomstige problemen - en ook bij 'middenklasse' ouders zijn er ernstige tekortkomingen in wat ze hun kind meegeven als lunch... een knapperig volkoren boterham met boerenkaas en sinaasappelsap een goede lunch?... al beter maar onvoldoende... uiteindelijk gaat het om fundamentelers)
Jaap Seidell vergeet de roots van de problematiek nooit!
#21 Sytske,
We blijven in een parallelle maatschappij leven, waar directe behoefte bevrediging het altijd wint van balans. Zolang we de marketeers van een wezenloze maatschappij ruim baan blijven geven, en alle regie overlaten aan de markt, zal dat niet veranderen. Maar daar voor is politiek gestemd.
Jamie Oliver heeft eerder geprobeerd schoolmaaltijden gezonder te maken, maar keer op keer bleken die veel te duur te zijn. En als je dat in Nederland probeert, mbv het voedingscentrum, rennen veel leerlingen richting supermarkt of fastfoodgebeuren.