De vraag waarover momenteel in de voedingskunde een levendige discussie wordt gevoerd, is of een dieet met weinig koolhydraten beter is dat een met weinig vet. Ook op Foodlog komt die vraag geregeld aan de orde.

Onderzoek in het 'vrije leven'
Wetenschappers van instituten uit New Orleans, Pasadena en Baltimore deden een gerandomiseerd onderzoek met twee groepen obese proefpersonen dat een jaar duurde. De deelnemers volgden hun diëten strikt en onder begeleiding, maar wel in hun ‘vrije’ dagelijkse leven, dat wil zeggen onder de normale omstandigheden waarin mensen leven.
Er gold geen beperking in calorieën, wel kregen de deelnemers advies over portiegroottes en dergelijke.

Koolhydraatbeperking werkt voor gewicht en gezonde bloedwaarden
De ene helft van de proefpersonen volgde een dieet met weinig koolhydraten, de ander met weinig vet. Beide waren geen extreem restrictieve diëten en bevatten alle voedingsstoffen, ook ‘snelle’ koolhydraten uit bewerkt voedsel en verzadigd vet uit vlees en zuivel. Het enige verschil was de percentages koolhydraten en vet.

De conclusie was duidelijk: ‘Het beperken van koolhydraten is een goede keuze voor wie gewicht wil verliezen en risico’s op hartproblemen wil verminderen.’ Vooral dat laatste is opmerkelijk.

Niet alleen viel de low carb groep (60 personen) meer af dan de low fat groep (59), ook bleken ze na een jaar betere waarden van cholesterol en triglyceriden in hun bloed te hebben. Die gelden als belangrijke indicaties voor het risico op hartproblemen later in het leven.

'Minder koolhydraten makkelijker dan minder calorieën'
De uitkomst is in lijn met veel recent onderzoek, maar weerspreekt de gangbare opvatting over de samenstelling van diëten. Niet de verhouding tussen de verschillende groepen macronutriënten (vetten, eiwitten, koolhydraten) zou er toe doen, maar de totale hoeveelheid calorieën. Verzadigd vet, dat in dit onderzoek gegeten mocht worden, wordt traditioneel als een grote boosdoener gezien.

De epidemioloog Darius Mozaffarian, een van de meest vooraanstaande Amerikaanse voedingsdeskundigen, zegt in The New York Times over het onderzoek: ‘Het laat zien dat onder alledaagse omstandigheden het verminderen van koolhydraten je helpt gewicht te verliezen zonder op calorieën te hoeven letten. Dat is belangrijk omdat het gemakkelijker is voor iemand om te veranderen wat hij eet dan te proberen minder calorieën binnen te krijgen.’

Martijn Katan
In Tros Radar was gisteravond de Nederlandse vettenkenner professor emeritus Martijn Katan te beluisteren. Hij stelde dat geen enkel dieet blijvend werkt.
Zijn Amerikaanse collega en het nieuwe onderzoek logenstraffen die uitspraken vandaag alweer. Er lijkt een uitzondering te moeten worden gemaakt voor Low Carb. Terwijl Atkins het promootte in een vette versie, promoot de internist 'Dokter Frank' van Berkum dat dieet in een niet al te vette, eiwitrijke versie in Nederland. Hoewel zijn naam gisteravond nog 1 adem werd genoemd met de verkeerde beloften van dieetgoeroe's zijn de aanvallen van vakbroeders op het Dr. Frank dieet inmiddels nagenoeg verdwenen.
Dit artikel afdrukken