In 2015 was de avocado ineens helemaal 'hot'. Sociale media als Instagram en Pinterest barstten uit hun voegen van de foto's met avocadogerechten. In de VS maakte men zich zorgen over een mogelijk avocadotekort. Nigella Lawson wakkerde de Britse avocado-hype aan met haar bekentenis een avocado obsessive te zijn.

'Doodgeknuffeld'
Dat had voordelen. Zo kun je nu bijna overal rijpe avocado's kopen. Nigella's succes-'gerecht' van avocado op toast is ook (ver) buiten Londen verkrijgbaar. Maar de populariteit sloeg door. Avocado's werden 'ontdekt' als vervanger voor boter, dus kwamen er recepten voor brownies met avocado, appelmoes en kokosmeel. Er verschenen zelfs tattoo's van avocado's in het straatbeeld. Volgens Fay Schopen van The Guardian is de avocado in 2015 zo ongeveer 'doodgeknuffeld'.

Dat brengt Schopen tot een voorspelling van de producten en eettrends die in 2016 de irritatie-grens gaan overschrijden. Haar kandidaten zijn:

1. 'Shrubs'
Shrubs zijn met azijn gemaakte fruitsiropen uit de 17e en 18e eeuw. Ze zijn ineens weer opgedoken in hipster gelegenheden in New York en Londen als basis voor cocktails of hippe frisdranken.

2. 'Notenkaas'
Uiteraard zelfgemaakt en van andere noten dan pinda's. Amandelen, cashew noten, pecans - hoe duurder, hoe beter. En als we dan al ons geld uitgegeven hebben aan exclusieve noten en de blender loopt vast, dan gaan we gewoon weer naar de super voor een pot Calvé pindakaas.

3. Zeewier
In al zijn vormen. Zeewier gaat het helemaal maken. Wat moet je er eigenlijk mee? Dat weet niemand, maar het duikt overal op, zit overal in en dus kopen we het allemaal.

4. Kombucha
‘Kombucha' is een gefermenteerde drank die volgens velen fantastisch smaakt en volgens Schopen gewoon vies is. Gefermenteerde, zelfgemaakte producten zijn helemaal in en passen bij een gezonde leefstijl, dus is het niet verwonderlijk dat de eerste kombucha bars al gesignaleerd zijn in hotte horecagelegenheden in Londen.

5. Boerenkool-spruiten
In het FD signaleert Hillary Aken nog een kanshebber voor de irritantste foodtrend: flower sprouts. Sinds een jaar of 5 in de VS op de markt in het voetspoor van de daar al langer heersende boerenkoolhype. Ze heten daar Kalettes.

Voorspellen is moeilijk, heet het, zeker als het om de toekomst gaat. Maar wat maakt het uit: welke van deze irritatie-kandidaten maken volgens jou de meeste kans ons het komende jaar daadwerkelijk de keel uit te gaan hangen?

Fotocredits: 'Lemon, Mint, Ginger, and Lavender Homemade Kombucha', iris
Dit artikel afdrukken