De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

-----------------

FL 1. Italië haalt Frankrijk in als grootste wijnproducent ter wereld
Vorig jaar was klopte Frankrijk zich op de borst omdat het land weer de grootste wijnproducent ter wereld was geworden. Dit jaar zorgt de hete en droge zomer voor een iets lagere opbrengst (-1%) en wordt Frankrijk ingehaald door Italië, de koploper van de jaren daarvoor. Dat meldt Les Echos. Volgens schattingen van de Europese Commissie produceert Italië dit jaar 13% meer wijn. Daarmee komt het land uit op een wijnproductie van 50,4 miljoen hectoliter. Frankrijk gaat naar verwachting uitkomen op 46,4 miljoen hectoliter. Spanje houdt de derde plaats vast, met 42 miljoen hectoliter (-2,3%). Italië handhaaft zich zonder problemen als 's werelds grootste exporteur van wijnen - vooral mousserende wijnen - in volume. In waarde moet Italië Frankrijk nog voor laten gaan. Dat land exporteerde vorig jaar voor 7,7 miljard euro aan wijn.
Verschillende Oost-Europese landen produceerden het afgelopen jaar fors meer wijn, zoals Slovenië (+36%), Bulgarije (+25% en Tsjechië (+42%). Het gaat daarbij om relatief beperkte volumes. De totale Europese wijnopbrengst nam toe tot 170,8 miljoen hectoliter (+2,9%). Het historische record dateert van 10 jaar geleden: toen produceerde de EU 202 miljoen hectoliter wijn.

FL 2. Financiële status gezinnen af te zien aan kindergebit
Kinderen uit kansarme gezinnen hebben meer last van gaatjes en bezoeken minder vaak de tandarts dan kinderen uit meer gegoede gezinnen. Dat bericht de Belgische krant De Standaard op basis van cijfers van het Belgische ministerie van Volksgezondheid. Op 18-jarige leeftijd heeft 27% van de kinderen uit kansarme gezinnen nog geen cariës gehad, tegenover 48% van de kinderen uit gezinnen met een gezondere financiële situatie. Jacques Vanobbergen, hoogleraar tandheelkunde aan de Universiteit Gent, zegt: “Er zijn verschillende oorzaken voor de tandproblemen. Slechte voedingsgewoonten, onvoldoende tandenpoetsen en te weinig controles door de tandarts spelen allemaal een rol”. Hij vermoedt dat de ouders niet weten dat tandartsbezoeken voor kinderen volledig vergoed worden. Uit de cijfers blijkt dat bijna 1 op de 10 kinderen uit kansarme gezinnen voor hun 18e verjaardag niet naar de tandarts gaat. Bij de overige gezinnen is dat maar 4%. Gemiddeld gaan kansarme kinderen ook pas later voor het eerst naar de tandarts: op 6,3-jarige leeftijd ten opzichte van 5,6 jaar voor kinderen uit meer gegoede gezinnen.

FL 3. Directeur Consumentenbond krijgt Meester Kackadoris-prijs
De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) reikte deze week de Meester Kackadoris-prijs uit aan Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. De prijs wordt sinds 2003 toegekend aan een persoon of instantie die dat jaar, volgens de VtdK, de kwakzalverij het meest bevorderd heeft.
Combée krijgt de prijs omdat hij pleitte voor opheffing van het verbod om gezondheidsclaims te vermelden op middelen waarvan de werkzaamheid niet wetenschappelijk is bewezen. "Wat heb je er aan dat er producten op het schap staan als er niet op staat wat je ermee moet? Enige aanduiding van de fabrikant waar hij het middel voor bedoelde, lijkt dan toch voor de hand te liggen; mét de toevoeging dat voor de werking geen wetenschappelijk bewijs is. Daarom onze vraag om de ingreep te herzien", redeneerde de Consumentenbond. Dat schoot de VtdK in het verkeerde keelgat. Het verbod geldt immers ook homeopathische middelen, waar de VtdK zeer tegen gekant is. Combée krijgt de Kackadoris-prijs op grond van het volgende argument: "De minister doet met haar 'claimverbod' in feite niets anders dan het uitvoeren van de kerntaak van de consumentenbond, namelijk de burger beschermen tegen bedrog. In plaats van de minister bij te vallen, is de vereniging van mening dat Bart Combée meewerkt aan consumentenmisleiding en daarmee zijn 500 duizend leden op het verkeerde been zet."

FL 4. EPA: Glyfosaat geen hormoonverstoorder
Het Amerikaanse milieuagentschap Environmental Protection Agency (EPA) onderzocht 52 gewasbeschermingsmiddelen op hun eventuele hormoonverstorende werking. Voor 18 stoffen is diepgaander onderzoek gewenst. Daar hoort glyfosaat niet bij, meldt Vilt. Glyfosaat is het actieve bestanddeel in Roundup, een van de meest gebruikte gewasbeschermingsmiddelen ter wereld. De milieubeweging claimt dat glyfosaat hormoonverstorende effecten heeft en in verband kan worden gebracht met de ziekte van Parkinson. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat daar - op grond van de beschikbare onderzoeksresultaten - geen bewijs voor is. Bijkomend onderzoek wordt niet nodig geacht.
In Europa voert de EFSA (European Food Safety Authority) sinds vorig jaar een vergelijkbare screening uit. Van de 41 door de EFSA geteste middelen, zijn er 15 ‘verdacht’ van hormoonverstorende effecten. De EFSA heeft zich nog niet over glyfosaat gebogen. Glyfosaat is het actieve bestanddeel in Roundup, een van de meest gebruikte gewasbeschermingsmiddelen ter wereld. De milieubeweging claimt dat glyfosaat hormoonverstorende effecten heeft en in verband kan worden gebracht met de ziekte van Parkinson. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat daar - op grond van de beschikbare onderzoeksresultaten - geen bewijs voor is. Bijkomend onderzoek wordt niet nodig geacht.

FL 5. Miljoenste restaurantbezoeker voor restaurantactie AH en IENS
Deze week ontving restaurant Het Stuivertje in Amsterdam de miljoenste gast van de restaurantactie van Albert Heijn en recensiesite IENS. Niels Keizer, algemeen directeur van IENS, is trots op het binnen 3 maanden bereikte resultaat. “Mensen krijgen de kans om kennis te maken met verschillende restaurants. Daarnaast krijgen de restaurants op deze manier de mogelijkheid om een nieuw publiek aan te spreken.”
Klanten konden in juli en augustus zegels sparen voor een gratis tweede driegangendiner. Albert Heijn en IENS werkten hiervoor samen met 1.500 restaurants. Volle spaarkaarten zijn nog tot eind januari 2016 in te leveren.

FL 6. Tien avocado’s per dag geen goed idee
De Daily Mail wijdt vandaag uit over de steeds populairder wordende avocado. Nigella Lawson kwam deze week uit de kast als ‘an avocado obsessive’. Op Instagram staan meer dan 2,8 miljoen foto’s met de catchline ‘avocado’. Kookboeken en internetsites bulken van de guacamole, salade’s, cheesecakes, chocolademousse en smoothies met avocado's. De Britse avocadoverkoop steeg in 2013 met 30% en met nog eens 25% in 2014. Supermarkt Marks & Spencer verwacht dit jaar maar liefst 11,5 miljoen avocado’s te verkopen.
Hoe gezond is deze ‘superfood’ nou eigenlijk? Chloe Miles van de British Dietetic Association noemt avocado 'geweldig' als het gaat om hart-gezondheid. Een avocado zit vol met onverzadigde vetten en bevat bovendien veel vitamines. Minpunt is dat een avocado door het hoge vetgehalte al snel 300 calorieën oplevert. Tien avocado’s per dag is dan ook niet zo'n goed idee. Voedingskundige Joanne Reid Rodrigues adviseert maximaal één avocado per dag voor een man en niet meer dan een halve voor een vrouw.

FL 7. Amsterdam 'vego-hoofdstad' van Nederland
De Vegetariërsbond organiseerde, in het kader van de Vegetarische Restaurantweek, de verkiezing van de meest vegetariër-vriendelijke stad van het land. Een vakjury reisde stad en land af en kwam tot de conclusie dat Amsterdam 'net dat beetje meer heeft'. “Het is ook niet voor niets de stad met de meeste deelnemers aan de Vegetarische Restaurantweek", meldt Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond) op Duurzaamnieuws.nl. Ook Lelystad, Zwolle en Rotterdam staan hoog op de ranglijst. In Lelystad bevindt zich een vegetarische chinees en in Rotterdam was het vego-restaurant Spirit de voornaamste reden tot nominatie.

FL 8. Frisdrank-belasting Berkeley verhoogt consumentenprijzen frisdrank
Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in vakblad American Journal of Public Health. Berkeley was de eerste Amerikaanse stad die een 'soda tax' invoerde. Bij de invoering was het de vraag hoe retailers om zouden gaan met de extra kosten van de belasting. De heffing bedraagt ongeveer 4 dollarcent per 100 ml. Uit het onderzoek blijkt dat de taks bij de meeste suikerhoudende frisdranken wordt doorberekend. Ze vergeleken data voor en na de invoering van de belasting in Berkeley, Oakland en San Francisco. "Het verhogen van de prijs van suikerhoudende dranken is een belangrijke eerste stap in het ontmoedigen van het verbruik", aldus hoofdauteur Jennifer Falbe op Medical News Today. "Het is dus ongelooflijk bemoedigend dat we een doorwerking zien van de belasting in hogere verkoopprijzen zo kort na de implementatie. We verwachten dat de prijzen nog hoger gaan worden als kleine ondernemers straks meer weten over de belasting."

FL 9. Ook in Nederland groeien levensgevaarlijke paddenstoelen
Het eten - en plukken - van wilde paddenstoelen mag zich verheugen in een groeiende populariteit, maar is ook in Nederland niet zonder risico's. Ook bij ons groeien gevaarlijke paddenstoelen, legt ecoloog en paddenstoelenliefhebber Chiel Jacobusse uit op PZC. Hij vertelt dat je niet kunt zien welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke niet. Zo lijken het stobbezwammetje en het bundelmosklokje heel erg op elkaar, maar kun je de eerste rustig eten en is de tweede soms dodelijk. Zelfs deskundigen halen deze twee soorten wel eens door elkaar. De knolamaniet, een van ‘s werelds gevaarlijkste paddenstoelen, groeit in ook Zeeland. Al een kleine hoeveelheid van deze paddenstoel kan leiden tot een leververgiftiging die fataal kan aflopen. Jocabusse adviseert bij een paddenstoelenvergiftiging direct de huisarts te bellen. Afhankelijk van de gegeten paddenstoel biedt het leegpompen van de maag, een tegengif of medicijnen soelaas.

FL 10. Franse varkenssector krimpt sterker dan omliggende landen
De Franse varkensvleesproductie daalde sinds de eeuwwisseling met 7%. Andere varkensvleesproducerende landen deden het juist beter. Zo zag Duitsland zijn varkensvleesproductie de afgelopen 15 jaar met 29% stijgen en Spanje met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Institut Français du Porc (IFIP), meldt Boerderij.
De Franse varkenssector produceerde afgelopen jaar 2,16 miljoen ton minder varkensvlees. De varkensstapel kromp vorig jaar met 11,4% en kwam uit op 13,3 miljoen dieren, waaronder ruim 1 miljoen zeugen. Toch zitten de boeren niet bij de pakken neer: IFIP maakt melding van een relatief nieuw fenomeen: de collectieve zeugenstal. De samenwerkende boeren, meestal 2 tot 6, bouwen samen een nieuwe zeugenstal met gemiddeld 850 zeugen en mesten de daaruit komende biggen in hun eigen bedrijf af. Volgens IFIP zijn er inmiddels al bijna 100 van dit soort collectieve vermeerderingsbedrijven.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Zeitung Box Chicago', blu-news.org
Dit artikel afdrukken