Dat suggereert Mark Rank, hoogleraar Social Welfare van de Washington University. “Het nieuws over de afgenomen levensverwachting komt tegelijk met de resultaten van een onderzoek dat laat zien dat the American Dream steeds moeilijker te verwezenlijken is”, zegt Rank.

Dat is volgens hem geen toeval.

Economische onzekerheid
“Zoals de laatste verkiezingen hebben laten zien, voelen Amerikanen de druk van economische onzekerheid. Meer huishoudens hebben moeite het hoofd boven water te houden. Dit zorgt voor een wijdverbreide angst onder de mensen. Hun hoop en hun dromen zijn steeds moeilijker te verwezenlijken.” Dit zou volgens Rank verklaren waarom het aantal overlijdens aan hartziekten, CVA, onopzettelijke verwondingen en zelfmoord toeneemt. “Deze doodsoorzaken zijn allemaal nauw geassocieerd met meer stress en gevoelens van bezorgdheid.”

Toenemende armoede
Rank ziet een groter verschil ontstaan tussen rijk en arm. De rijken worden rijker, maar het worden er steeds minder in aantal. De mensen die weinig te besteden hebben, worden armer. Juist deze groep groeit, met als resultaat dat de algemene levensverwachting in het land afneemt.

Vorig jaar schreven onderzoekers van Princeton het toenemend aantal overlijdens door alcohol- en drugsverslavingen toe aan economische onzekerheid. Als andere verklaring voor de afgenomen levensverwachting wijzen experts naar het toenemende aantal mensen met obesitas.
Dit artikel afdrukken