Dat meldt de Britse Cancer Research UK (CRUK) op basis van nieuwe cijfers. Alleen al roken is verantwoordelijk voor meer dan 15% van de kankergevallen - zoals longkanker, slokdarmkanker en darmkanker - in Groot-Brittannië, laat de BBC zien. Overgewicht en obesitas zijn gerelateerd aan 6,3% van de kankergevallen (13 kankersoorten, waaronder borstkanker, nierkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker), blootstelling aan UV-licht voor 3,8% (vooral huidkanker), alcohol aan 3,3% en datzelfde percentage is ook gerelateerd aan onvoldoende vezels in relatie tot kanker. In theorie zou 40% van de kankergevallen kunnen worden vermeden door de oorzaken voor deze kankers radicaal uit het leven van mensen te bannen.

Als de Britten minder zouden roken, minder alcohol drinken, minder in de zon of onder de zonnebank zouden zitten, meer vezels eten en hun gewicht op peil houden, kunnen ze daarmee volgens CRUK 2.500 nieuwe kankergevallen per week vermijden. Er moet ook verandering komen in de houding van Britten ten aanzien van obesitas. "Mensen vinden steeds normaler om overgewicht te hebben, en dat betekent een verschuiving in sociale normen en wat mensen accepteren," zegt Linda Bauld, gedragsonderzoeker voor kankerpreventie bij CRUK. Slechts 15% van de Britten is zich bewust van het feit dat er een verband is tussen overgewicht en kanker.

Waarschijnlijk als gevolg van hun rookgedrag, ligt bij mannen is het percentage vermijdbare kankergevallen iets hoger dan bij vrouwen. Overgewicht en alcohol maken onder vrouwen meer kankerslachtoffers.
Dit artikel afdrukken