Een nieuw project is het verticaal kweken van basilicumplantjes onder ledlicht. In een - glasloze - tuinbouwkas baden meerdere lagen basilicumplantjes in paars licht, noteert De Standaard. De plantjes krijgen een uitgekiende combinatie van voedingsstoffen, warmte en licht. Bio-ingenieur Frederic Vermeiren zegt in De Standaard: "De basilicum groeit hier dan ook twee keer zo snel als in een gewone kwekerij, en er is twintig keer minder landoppervlak voor nodig."
Colruyt zegt een eigen systeem te hebben ontwikkeld, dat heel efficiënt is en draait op stroom die zelf wordt opgewekt. Het plan is om de basilicum, die ‘opvallend kruidiger’ smaakt, volgend jaar aan de Bio-Planet winkels van het concern te leveren.
Tuinbouw met led-licht is niet nieuw, er wordt in Nederland al jaren mee geëxperimenteerd. Het belangrijkste voordeel van verticale teelt is dat in een relatief kleine ruimte alle voorwaarden volledig gecontroleerd kunnen worden. Voedingsstoffen en water worden gerecycled. Ledlampen geven precies dat deel van het kleurenspectrum dat de plant nodig heeft (dat verschilt per gewas), waardoor ze heel zuinig kunnen zijn. Doordat het systeem gesloten is, blijven ziekten buiten de deur en hoeven er geen pesticiden gebruikt te worden.
Er zitten ook wel haken en ogen aan deze teeltwijze. Het vakblad Achter Glas zette recent in een artikel met de titel ‘Voortdurende zoektocht naar specifieke lichtrecept per gewas’ de problemen uiteen waar led-pioniers tegenaan lopen. De kleur van het licht heeft grote invloed op de groei van de plant en dus ook op de smaak. De proeven met komkommers en tomaten zijn veelbelovend, aardbeien zijn lastiger.
Het bedrijf Delphy Improvement Centre in Bleiswijk werkt al acht jaar aan de perfecte led-tomaat. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en een gegarandeerde productie is deze tuinbouwtechniek de toekomst, zeggen de experts. Vanwege de hoge investeringen aarzelen de nodige tuinders nog.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Arnold, wat kan je het toch mooi vertellen ! God schrijf je overigens met een kapitale letter : God dus en niet god.
Carolien ik ben wel gelovig maar denk dat onze god ons de verantwoordelijkheid heeft mee gegeven om verantwoord (naar rentmeesterschap) te handelen. Toen wij (ons netwerk van deskundigen) aan de slag gingen zijn we alle wetenschappelijke instituten langs geweest met de vraag of ze konden aangeven hoe de BALANS aan voedingstoffen in ons voedsel eruit moest zien. Geen van hen kon aangeven hoe die, in relatie tot onze gezondheid, eruit moest zien. Wel gaven ze de voedselproducerende sector mee waar we de oplossing konden vinden. Op dit moment zitten we met industrieën om tafel die ook met deze zoektocht bezig zijn en ik hoef jou niet te vertellen hoe complex de materie is. Maar wel zeer interessant, met mogelijkheden.
Astrid #8 vat het vooralsnog aardig samen.
Henric #9 gezien mijn reactie, sturen welke kant op??
We hebben nog geen idee HOE fout het gaat door onwetendheid. Of commercieel belang.
De ontwikkelingen met LED en lichtrecepten gaan razendsnel. Het variëren van lichtkleuren maakt het mogelijk de gewasgroei- en ontwikkeling gerichter te sturen, wat ook een betere benutting van het natuurlijke licht mogelijk maakt. Dit in combinatie met veel meer mogelijkheden in de veredeling maakt dat de productie nog veel effectiever kan in de toekomst. Ook sturen op inhoudsstoffen wordt veel eenvoudiger. We hebben nog geen idee wat er mogelijk is.
Je zou ook naar je eigen lijf en, voor zover je het hebt, gezonde verstand kunnen luisteren.
Of moeder natuur natuurlijk
Arnold (#6), verwijs je nu naar god? Je reacties ('Geen menselijke deskundige op deze wereld heeft tot nu toe aan kunnen geven hoe die balans moet zijn' en 'Er is maar een die dat weet en daar moeten we weer naar luisteren') suggereren dat, maar misschien ben ik overgevoelig voor zalvende intonaties ;-)