Supermarktketen Colruyt, eigenaar van onder meer de biologische Bio-Planet-winkels, heeft een boerderij in West-Vlaanderen overgenomen. Het is voor het eerst dat de supermarktketen zelf landbouw gaat bedrijven. Eerder ging Colruyt al wel vergaande partnerschappen aan met boeren die exclusief voor de super appels en aardappels telen.

De 25 hectare omvattende boerderij teelt al biologische producten en met de overname wil de supermarkt zowel de biologische landbouwgrond als de aanvoer van lokale biologische producten verankeren. Het is niet de bedoeling dat Colruyt zelf gaat boeren, er wordt een ondernemer gezocht die het bedrijf gaat leiden.

De reacties op de overname zijn overwegend positief, schrijft Vilt. Maar er klinkt ook kritiek. Colruyt zou er beter aan doen te investeren in een “constructieve samenwerking met landbouwers”, door zijn lageprijzenbeleid op de schop te nemen. “Dat zou deze top-down integratie overbodig maken,” zegt Jannes Maas, voorzitter van de Europese organisatie voor jonge landbouwers CEJA.
Boerderij - Colruyt stapt in biologisch landbouwbedrijf
  • Deel
Druk af