In een studie van het American College of Allergy, Asthma, and Immunology bekeken onderzoekers of ouders van kinderen met voedselallergie zelf ook vaker allergisch zijn. Van de bijna 2.500 ouders die dachten dat ze een voedselallergie hadden, bleek slechts 28% positief te testen. Dit percentage ligt wel hoger dan in de algemene populatie, maar het is minder veel voorkomend dan ze zelf denken.
Ook zijn er mensen die hun risico op een allergie juist onderschatten. Van de ouders die rapporteerden geen voedselallergie te hebben, testte 14% positief voor sesam- of pinda-allergieën

Volgens de onderzoekers betekent dit dat de ouders óf niet getest zijn en denken dat ze een voedselallergie hebben, óf niet goed zijn getest. “Allergietesten zijn niet altijd betrouwbaar, er zijn veel vals positieve uitkomsten”, zegt onderzoeker Melanie Makhija. “De resultaten laten zien dat er behoefte is aan adequate tests voor allergie”, zegt vult collega-onderzoeker Rachel Robinson aan. “Tests via de huid kunnen een sensitiviteit aantonen, maar dat betekent niet dat er sprake is van een allergie.” De meest betrouwbare manier is een orale test. Daarin wordt nagegaan wat er gebeurt als mensen steeds meer eten van het voedsel waarvan ze vermoeden er allergisch voor te zijn.


Dit artikel afdrukken