Kweekzalm kent bovendien nog andere problemen, zoals ziekten en parasieten (zalmluis) en ook de dierenwelzijnsorganisaties hebben de zalmkweek in het vizier. Vorig jaar recenseerde Huib Stam het boek Salmon Wars dat de industrie genadeloos fileerde.
'Revolutionaire doorbraak'
En toen viel er een uitnodiging in de bus. "Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm". Bart van Olphen was de Noord-Noorse zalmkwekerij Kvarøy Arctic op het spoor gekomen. Het op het kleine eiland Indre Kvarøy gevestigde familiebedrijf was in 1976 begonnen met het kweken van zalm, op de meest duurzame manier die ze konden bedenken. In nauwe samenwerking met het visvoerbedrijf BioMar ontwikkelde het bedrijf een toekomstbestendige kweekzalm. Met een visconversie van 0,48:1 (!). "Voor het eerst in de geschiedenis is er een “vis-in vis-uit” ratio van minder dan 0,5. Met andere woorden, er komt twee keer zoveel vis uit dan dat erin gaat. Zonder dat het ook maar enigszins ten koste gaat van de kwaliteit en smaak. Dé kweekvis voor de toekomst!"
Om de lancering van deze revolutionaire kweekzalm in Nederland kracht bij te zetten - hij is te koop bij Albert Heijn en Picnic -, organiseerde duurzame vis-expert Bart van Olphen deze week een feestelijke lunch bij de Gouden Reael. Op het menu: de Kvarøy zalm uiteraard, bereid door chefs Thomas Demuth en Alain Caron. En op het scherm, via een beeldverbinding, Alf Knutsen, namens Kvarøy Arctic.

Innovatie
In gesprek met de aanwezige visserijspecialisten, culi's, journalisten en andere geïnteresseerden vertelt Knutsen dat de familie vanaf het begin in 1976 al inzet op innovatie en duurzaamheid. Zo kweekt het bedrijf zijn eigen zalmpjes vanuit de hom en kuit van de beste zalmen (die mogen uitgroeien tot 12 kilo), haalde het al 20 jaar geleden het koper uit de kooien, omdat dat gifstoffen in het zeewater lekt, gebruikt het geen antibiotica, hebben de zalmen 50% meer ruimte en faseert het de lumpsuckers - kleine visjes die de parasieten wegeten - uit voor een innovatieve lasertoepassing. De grootste verandering zit echter in het visvoer. "Wij hebben waarschijnlijk de duurste zalm om te kweken ter wereld", zegt Knutsen niet zonder enige trots. "Maar ook de meest verantwoorde."
Het voer is de grootste kostenpost van kwekerijen. De Kvarøy-zalm krijgt voer dat voor 75% uit plantaardige stoffen bestaat, en voor 25% uit 'mariene' ingrediënten. Vismeel en visolie dus, maar niet van daarvoor gevangen vis. In het samen met BioMar ontwikkelde 'Blue Impact Feed', dat voor iedere kwekerij die dat zou willen te koop is, zijn de afsnijdsels verwerkt van in de Noord-Atlantische oceaan gevangen pelagische vis (makreel, haring, blauwe wijting). Een reststroom dus. Om aan voldoende omega-3 te komen wordt er algenolie toegevoegd. De plantaardige voerelementen bestaan naast raapzaadolie en tarwezetmeel uit guar-, erwten-, soja- en tarwe-eiwitten, camelina-olie en 'algaprime', een microalg die rijk aan omega-3 is.

'Data driven'
Gevraagd naar de toekomst van de kweekzalmindustrie, heeft Knutsen een klip-en-klaar antwoord. "We moeten nog veel meer innoveren," zegt hij. "En vooral nog veel meer data-driven worden."
Nu al gebruikt Kvarøy Arctic talloze sensoren, die de temperatuur bijhouden, hoe de zalmen bewegen, de lasers voor de parasietenbestrijding aansturen. "We moeten al die meetgegevens gaan gebruiken om de kwaliteit van onze zalm te voorspellen." En bovendien om de consument precies te kunnen vertellen waar zijn zalm vandaan komt, hoe die geleefd heeft, en wat hij gegeten heeft. Dan zal die consument met alle liefde en plezier ook een eerlijke en verantwoorde prijs voor de zalm willen betalen (denk aan zo'n €5,50 voor 100 gram). En dat is pas echt duurzaam.
Over de smaak van de Kvarøy zalm: niets dan lof. Rauw als tartaar, gemarineerd, gebakken: het was smullen geblazen, met een gerust geweten op de koop toe.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als je het over verminderd vismeel hebt: hoe zit het met de productie daarvan? Vermindert die ook of gaat die naar andere doeleinden?
En bij wilde gevangen sliptong is er per kilo 30+ kilo teruggekieperde dode bijvangst...
Wie zijn die consumenten die met ‘alle liefde en plezier’ daarvoor zo’n bedrag kunnen, willen of durven ophoesten. De meeste mensen zijn – zeker nu – alleen maar bezig om hun financiële hoofd nog zo lang als mogelijk boven water te houden. Die hebben volkomen terecht lak aan alle modieuze ‘duurzaamheid’. Die kopen gewoon zoute haring voor € 12 de kilo. Echte vis die meer EPA en DHA bevat dan zalm en nog meer dan deze nepper.
#1 Carolien, natuurlijk klopt het niet. Maar een feit is wel dat er geen vis gevangen wordt voor deze zalm en dat de halve kilo afvalvis per kilo zalm dierlijk gezien winst is.
Je hebt zeker gelijk: hoeveel plant is nodig om tot een kilo zalm te komen naast een pondje vis.
Cécile Janssen, zou jij dat willen navragen?
Carolien #1 Ja, dus de vleesconversie van een koe is nog véél beter, 0:1.
Voederconversie is niet hetzelfde als 'visconversie'; de laatste term gaat over de hoeveelheid vis die in het voer zit in vergelijking met de hoeveelheid vis die dat voer opbrengt. Niet zo moeilijk om die 'visconversie' te verlagen: gewoon meer plantaardige ingrediënten in het voer stoppen. En dat gebeurt dus ook al: het grootste deel van de ingrediënten van kweekzalmvoer is al plantaardig.
De voederconversie (kg voer per kg visgroei) vind ik nergens terug op de website van die 'revolutionaire kweekzalm'.
Edit: 1 kilo vis voor maar 1 pond visvoer klopt sowieso niet. Misschien alleen als je het droge voer relateert aan het waterrijke visvlees.