De verkoop van binnenlands kippenvlees in Noorwegen is de laatste 6 maanden met 15% tot 20% afgenomen. Dat is het gevolg van negatieve berichten over pluimvee-infecties en landbouwpraktijken, zegt GlobalMeatNews.

De Noorse pluimvee-industrie maakt zich grote zorgen over de verkoopdaling. Om het vertrouwen in Noorse kip weer terug te winnen is de sector een campagne gestart die consumenten ervan moet overtuigen dat de kip in hun supermarkten veilig is.

Nortura, de grootste pluimveeproducent van Noorwegen, is ervan overtuigd dat de verkoop wel weer gaat aantrekken. Ellen Flø Skagen, woordvoerder van Nortura, zegt: “Ik geloof dat de verkoopdaling een glitch is, en dat de verkoopaantallen weer terug zullen stijgen naar de normale hoeveelheden.”

Noorse kip veiliger
De verkoopafname begon in de tweede helft van 2014. In die periode verschenen er meer berichten in de media over toenemende gevallen van ziektes bij pluimveebedrijven en bacteriën in het vlees in Europa. Nortura heeft in 2014 1,6 miljoen minder kippen verkocht. Als de daling doorzet verwachten ze in 2015 9 miljoen minder kippen te verkopen.

In december 2014 bevestigde het Norwegian Institute of Public Health dat kip uit Noorwegen veilig was. Dit leidde in januari tot een kortdurende stijging van de verkopen. Maar door een reeks nieuwe negatieve berichten in de media over de pluimvee-industrie nam dat nog in dezelfde maand snel weer af.

Vorige week rapporteerde de European Food Safety Authority (EFSA) over antibioticaresistentie in Europa. Uit het rapport blijkt dat Noorse kip aanmerkelijk schoner is dan kip uit de rest van de EU die vaak met resistente bacteriën besmet is. Noorse wetenschappers hopen dat dit rapport zal helpen het vertrouwen van de Noorse kipconsument te herstellen.

Fotocredits: 'chicken', Michael Eccles
Dit artikel afdrukken