Geen getel van calorieën, of het proberen van een ‘gezond dieet’. Bij de DayTwo-app matcht een algoritme voedingskeuzes met het microbioom en metabolisme van een individu, schrijft The New York Times. De app doet voorspellingen hoe iemand zal reageren op een maaltijd. Voedingsmiddelen krijgen geen ‘goed’ of ‘slecht’ stempel. Alles hangt af van de bloedsuikerspiegel en darmgezondheid van de gebruiker.

Het machine learning-algoritme van de app, op basis van onderzoek van het duo Eran Segal en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science in Israël, identificeert patronen. Het analyseert de bloedsuikerreacties van verschillende individuen op tienduizenden verschillende maaltijden om persoonlijke kenmerken te identificeren - zoals leeftijd, geslacht, gewicht, microbioomprofiel en verschillende metabolische metingen - die verklaren waarom de glucose van de ene persoon piekt met bepaald voedsel en die van een andere persoon niet.

Het algoritme gebruikt deze waarnemingen om te voorspellen hoe een bepaald voedingsmiddel iemands bloedsuikerspiegel zal beïnvloeden en kent op basis daarvan elke maaltijd een score toe. Die scores geven aan hoe gezond een maaltijd is voor een specifiek persoon. Met een snoepje 2 uur voor de maaltijd kan het systeem nog geen rekening houden. Maar gebruikers kunnen wel spelen met voedselcombinaties om de score van een maaltijd te beïnvloeden. Voor jou kan het bijvoorbeeld werken om je bloedglucoselevel minder te laten pieken door meer eiwit te eten bij de eigenlijk foute mac and cheese.

De algoritmes zijn nu nog vooral gericht op bloedsuikerspiegel. Het idee is dat meer persoonlijke gegevens de app nauwkeuriger maken. Ook voedingspatronen die - in theorie - cholesterol, bloeddruk, hartslag in rust of een andere meetbare klinische indicator verlagen zijn toekomstdromen. DayTwo is vooralsnog niet beschikbaar voor consumenten, wel voor werkgevers en verzekeraars.

De AI-programma’s vertellen (nog) niet het hele verhaal, waarschuwen experts. Er zijn nog tal van gegevens die het samenspel tussen het dammicrobioom en ons metabolisme beïnvloeden, zoals genetica. Experts waarschuwen ook: wat goed werkt bij diabetes, kan op andere manieren ongezond zijn. Zo kan een aangeraden voedingspatroon voor de een, bij de ander misschien wel nierstenen veroorzaken. Dat maakt een diëtist voorlopig nog niet overbodig. Apps kunnen wel laagdrempeliger zijn en makkelijker vol te houden. Voor nu is het een begin. Meer en grotere onderzoeken zijn onderweg.
Dit artikel afdrukken