De gemeente Emmen heeft de afgelopen maanden 120 nestkasten opgehangen op plaatsen waar de laatste jaren veel nesten van de eikenprocessierups waren. Emmen denkt dat de koolmees als natuurlijke bestrijder kan helpen de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt, binnen de perken te houden.

Volgens André Prakken, opzichter Groen bij de gemeente Emmen, eten de mezen de rups zonder problemen. Ze hebben geleerd eerst met een takje de gevaarlijke brandharen van de rups te vegen. "Het heeft gewoon met het voedselaanbod te maken. Wat aanwezig is, eet hij. Ze gaan met een hele vracht rupsen in hun snavel terug naar hun nestkast", zegt Prakken op RTV Drenthe.

De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken allergische reacties bij mensen en dieren. De rupsen 'schieten' de haren af bij een bedreiging. Mensen die in contact komen met de haren kunnen huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk krijgen. Bestrijding van de rupsen baart gemeenten steeds meer kopzorgen. Inzetten van een natuurlijke vijand als de koolmees, voorkomt het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Fotocredits: 'Great tit (Parus major)', Frank Vassen
Dit artikel afdrukken