FlashVogelhuisjes tegen rups

De eikenprocessierups kan door zijn brandharen vervelende allergische reacties onder het publiek veroorzaken. De gemeente Utrecht heeft een nieuwe oplossing bedacht. Vang de rups op in vogelhuisjes en laat de vogels de beestjes opeten. Het scheelt spuiten en wegzuigen van nesten met rupsen. Het is een proef. Of het werkt weten we over drie jaar.

Nu.nl - Gemeente plaatst 120 vogelhuisjes tegen eikenprocessierups in Utrecht | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 27 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 27 feb '19
  • 16:54

'Vang de rups op in vogelhuisjes' hahaha!?

Bij de gemeente Tubbergen kunnen vogelhuisjes gratis worden opgehaald om het mezenbestand uit te breiden, mezen eten rupsjes.

De eikenprocessierupsvlinder bestrijden is veel effectiever.
Het is een nachtvlinder, waarvan de meeste ten prooi vallen aan vleermuizen. Iedere verorberde vrouwelijke eikenprocessievlinder scheelt weer een paar honderd rupsen.
Uitgerekend op plaatsen waar de eikenprocessierups veel overlast bezorgt (binnen de bebouwde kom), zijn de meeste vleermuizen weggepest door een overdaad aan straatlantaarns en milieuonvriendelijke woningbouw waar ze overdag niet meer kunnen schuilen. In Duitsland hangen veel vleermuizenkasten in de bomen waar de eikenprocessierupsen worden verwacht. De kastjes hebben aan de onderkant een smalle opening.

Overigens worden bij ons in de buurt binnen de bebouwde kom voornamelijk eiken geplant omdat die er vroeger ook stonden. Maar men vergeet dat er vroeger meer vleermuizen waren, de daken aan alle kanten op een kier open stonden en het eikenhout als bouw- en constructiemateriaal werd gebruikt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.