Het fenomeen bestaat: een man die nog nooit een aardappel heeft gekookt. Voor zulke mannen bieden zorginstellingen in Oosterhout (Noord-Brabant) kookcursussen aan, meldt het AD. De cursus begint bij niveau 0 en de deelnemers leren verantwoord, goedkoop en lekker te koken. Voor weduwenaars, truckers of gewoon getrouwde mannen van wie de partner niet elke dag kookt.

Kookcursussen zoals in Oosterhout vergroten de zelfredzaamheid van alleenstaanden, ouderen en patiënten. Hierdoor kunnen ze beter voor zichzelf zorgen en zijn ze bijvoorbeeld minder geneigd bij een zorginstelling aan te kloppen.

Al langer is bekend dat zelf koken gezonder is en minder kans geeft op obesitas en diabetes type 2. Het leren koken is vaak nog een obstakel, volgens het blog van Harvard Medical School. In de Verenigde Staten wordt nog geen 60% van de maaltijden thuis gekookt, schreef The Washington Post vorig jaar. Zo erg is het in Nederland (nog) niet gesteld, hoewel het aantal Nederlandse jongeren onder de 35 dat buiten de deur eet toeneemt. Ongeveer 30% eet 1 keer per week bij een restaurant of eetcafé. Van de 50-plussers is dit 10%.

Ben of ken jij het aardappel-groentje? De kok die geen komkommer van een courgette kan onderscheiden? Vertel je verhaal!
Dit artikel afdrukken