Pon is de man achter Koepon, een begrip in de wereldwijde koeienfokkerij. Omdat in de politieke de discussie over verplichte weidegang oplaaide, koos hij stelling: is weidegang wel nodig voor een blije koe? Wat hem betreft is het antwoord nee.

Boerin Duk (zie onder) steunt hem gretig. Logisch, want er zijn heel wat boeren die de koe liever niet in de wei laten. Dan moeten ze de dieren steeds naar binnenhalen om ze te melken. Ze kunnen natuurlijk een volautomatische melkrobot kopen waarin de koe zich laat melken als zij daar zin in heeft. Maar dat kost een lieve duit die ze nu even niet hebben. Bovendien heeft niet iedere boer genoeg land om zijn dieren te laten grazen. Door de opschaling van de Nederlandse melkveehouderij zijn ze als het ware uit hun land gegroeid.
De vraag die opkomt, is deze: als weidegang niet belangrijk is voor het welzijn van de koe, zijn er dan wellicht nog andere redenen om in Nederland voor weidegang te pleiten?

Merkbeeld
Jazeker. Producten die gemaakt zijn van Nederlandse melk internationaal een goede naam omdat ze van grazige weiden zouden komen. Stalmelk zou die goede naam onderuit kunnen halen. Dat is niet zo handig voor Nederlandse zuivelaars omdat het beeld van de koe in een Nederlandse wei hun boter, kaas, yoghurt, boter en toetjes internationaal net wat meer waard laat zijn. Eigenlijk is dat gek, want een Ierse koe komt bijvoorbeeld vaker en langer buiten, maar het is nu eenmaal zo. Het is een merkimago, net zo als de klompen, molens, tulpen en de schilderijen van Potter waar een buitenlander aan denkt als hij aan Nederland denkt. Toch verdienen onze zuivelaars er extra geld mee.

Afschaffen dan maar en het aantal stalkoeien flink laten oplopen? Ik zou het nieuws maar weghouden uit de Chinese kranten. Hun lezers geloven immers dat merkbeeld en kopen met graagte peperdure Nederlandse babymelk, dankzij die weide. Vermoedelijk zijn we daarom nummer 1 babymelkleverancier voor kleine Chinezen. Voor je kind is immers alleen het beste goed genoeg.

babymelk China


Dit artikel afdrukken