Dat moet blijken uit een nieuw VN-rapport dat oproept tot verder reductie met 25% van de fossiele uitstoot in 2030.

Als alle overheden zich houden aan de beloftes die ze in Parijs hebben gemaakt, is de wereld op weg naar een klimaatopwarming met 2,9 tot 3,4 graden Celsius tegen 2100. Dat is veel meer dan de 2 graden die in Parijs werd overeengekomen als drempel om de meest rampzalige gevolgen te vermijden, zeggen de Verenigde Naties. Dat meldt Knack.

Op Knack zegt Erik Solheim, hoofd van UNEP, het milieuprogramma van de VN: "We evolueren in de juiste richting: het klimaatakkoord van Parijs zal de klimaatverandering vertragen, net als het recente akkoord dat in Kigali werd afgesloten rond koelstoffen",. "Beide akkoorden wijzen op een sterk engagement, maar het is nog steeds niet genoeg als we echt ernstig kans willen maken om de klimaatverandering af te wenden."

Volgens Solheim moeten landen over de hele wereld hun ambities snel opschroeven. "Als we niet snel bijkomende actie nemen, te beginnen met de klimaattop in Marrakesh, zullen we rouwen over een ramp die te vermijden was. Het groeiende aantal klimaatvluchtelingen die getroffen zijn door honger, armoede, ziekte en conflict zal een constante herinnering zijn aan ons falen als we niets doen. De wetenschap toont dat we veel sneller actie moeten ondernemen."
Dit artikel afdrukken