Oekraïne sluit de grenzen voor Nederlandse, Duitse en Engelse kippen en eieren, schrijft Global Meat News. De importen zijn maar klein, maar tekenen het wantrouwen dat voortkomt uit de onzekerheid over wat er in onze streken aan de hand is met de hoog-pathogene H5N8 vogelgriep.

Net nadat eergisteren de besmetting met het vogelgriep H5N8 in Hekendorp was geïdentificeerd als een geïsoleerd geval, ging het vanmiddag alweer fout. In Ter Aar, zo'n 25 kilometer boven Hekendorp, werd opnieuw een gesloten legkippenbedrijf met de besmetting gevonden.

'Zwarte dag'
De herbevoorrading van de eierhandel vanuit Nederlandse bedrijven was zojuist weer opgepakt, maar ligt inmiddels op last van het ministerie van EZ opnieuw stil. Bij de vanwege 'Hekendorp' opgehoopte eiervoorraden voegen zich nu nieuwe. Boeren klagen. Nederlandse kippen leggen ca. 40 miljoen eieren per dag. LTO Nederland spreekt van 'een zwarte dag' . Gisteren was nog sprake van enthousiasme omdat Nederland de rest van de wereld zou hebben laten zien hoe adequaat ons land kan optreden om voedselonveiligheid te bestrijden.

Sterk van export afhankelijk
De eiersector staat al geruime tijd voor een financiële afgrond als gevolg van overproductie in het reguliere welzijnssegment. Aanhoudende onzekerheid kan de Nederlandse eiersector - die sterk van de export afhankelijk is - in een buitengewoon moeilijke positie brengen. Het probleem met legkippen eist tevens zijn tol bij de collega pluimveehouders die vleeskippen houden. Ook hun product geldt nu als mogelijk besmet. Andere landen houden dierziekten graag buiten, temeer nu blijkt dat besmetting ook binnen gehouden kippen treft. Het is dan ook geen wonder dat de Nederlandse kippenboeren aangeslagen zijn.

Fotocredits: eieren, Serita.V
Dit artikel afdrukken