Probiotica en water en voer
Kee Song gebruikt geen antibiotica om zijn kippen gezond en gelukkig te houden. Ze krijgen probiotica toegediend in hun voer en water. Goede bacteriën die het darmstelsel en spijsvertering versterken en de kippen gezond houden. In combinatie met strikte hygiënische protocollen houdt Kee Song zo infectieziekten buiten de deur. Een drie dagen langere levensduur - om het groeiverlies van het werken zonder antibiotica te compenseren - levert gezonde kippen met een normaal slachtgewicht.
Kee Song produceert op deze manier in zijn Maleisische vestigingen 4 miljoen antibiotica- en hormoonvrije kippen per jaar. De kosten liggen 10 tot 12% hoger dan voor kippen die wel antibiotica krijgen. Voor de consument zijn de kippen ongeveer 30% duurder dan een normale 'plofkip'. Daarmee ligt het prijsniveau nog altijd ver onder dat van een biologische kip.
Verbeterde spijsvertering en voerconversie
"Probiotica staan bij allerlei internationele onderzoeken in het brandpunt van de belangstelling om, ofwel zelfstandig of in combinatie met essentiële oliën en organische zuren, antibiotica te vervangen", zegt Wayne Bryden, hoogleraar Animal Science aan de University of Queensland (Australië), op Reuters.
De probiotica moeten zorgen dat 'goede' bacteriën in de darmen de overhand krijgen. De oliën en organische zuren in het veevoer zouden een gunstige uitwerking hebben op de spijsvertering - met minder stinkende poep tot gevolg. Volgens een onderzoeksteam van de universiteit zou het gebruik van probiotica de efficiëntie van de eiwitopname uit voer verdubbelen. Daardoor kunnen dieren sneller groeien. Om dat voor elkaar te krijgen, worden met met name in de VS antibiotica ingezet.
Kee Song richt zijn afzet vooralsnog op de lokale Maleisische markt en Singapore. Het bedrijf ziet goede kansen in het Westen en China, waar consumenten zich meer zorgen maken over voedselveiligheid dan in de rest van Zuid-Oost Azië.
Fotocredits: W.A. Mozart, Piano Piano!
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"In de kalversector schrijven de 10 procent dierenartsen die de meeste antibiotica voorschrijven
33 keer meer voor dan de 10 procent die het minst voorschrijven."
Say no more...
De EU heeft onlangs nog geadviseerd voorschrijven en verkoop van antibiotica te ontkoppelen,
zoals ook in het rapport Berenschot werd geadviseerd:
dierenartsen ontlenen tot 75% van hun inkomen aan de verkoop van antibiotica.
En een toename van 21% in de pluimveehouderij:
Waar zaten ook alweer die kippenhouderijen met nul antibiotica van jou, Dick?
Einddoel van de antibioticareductie is het terugdringen van resistentie in de voedselketen en in de bevolking. Merkwaardig dat daar zo weinig aandacht aan besteed wordt.
Het blijkt gewoon mogelijk om varkens te houden zonder MRSA,
en kippen met veel betere (Salmonella) besmettingscijfers, en veel lager antibioticagebruik.
De COOP in Denemarken heeft laten zien hoe dat - zelfs zonder Mozart - te realiseren is:
""Co-op Denmark told suppliers that it would not buy their chicken meat if they did not enact measures to curb Salmonella.
The retailer, with nearly 40 percent of the market, told suppliers they had to destroy flocks that had a positive test prior to slaughter. Co-op Denmark also required companies to test a sampling of butchered meat. If any positives popped up, meat from that flock was rejected."
"They thought it would pass,” Froidt said. “But then we introduced Swedish broiler meat, which at the time had a lower incidence of Salmonella. They found out we were serious.”
The retailer dangled an incentive, introducing a “Salmonella-free” label on raw chicken from companies that complied. That label carried cachet with consumers and fetched a higher price.""
Waarom ligt er nog steeds kip bij AH, 's lands grootste kipverkoper,_die - onnodig dus! - dermate onveilig is dat mevrouw Hertzberger zelfs pleit voor chloreren?
Zou ons een hoop vermijdbare zorgkosten kunnen schelen, om het over ESBL-doden nog maar niet te hebben.
Dick, je vergat nog te melden dat ook in Nederland de reductie van antibiotica stagneert. Een van de redenen die de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit daarvoor ziet is het stellen van te hoge streefwaarden, waardoor andere mogelijke vooruitgang wordt opgegeven.
Zou het ook helpen bij mensen? Sfeerverlichting, Mozart en een probiotisch yoghurtje en dan nooit meer ziek?? Ik waag het te betwijfelen.
Wat ik me wel afvraag hier: zit er een universiteit achter dit soort vernieuwingen (een Maleisisch Wageningen dus), of mogen we zulke zaken van zulke instellingen niet verwachten, en zit er toch een fantast/filosoof/boedist of wat dan ook achter! Ik zie Wageningen Animal Science niet zo gauw gaan experimenteren met Mozart, Beethoven, Haydn, hiphop of Soul (ik denk dat de kippen meer voor oud-klassiek gaan, met veel regelmatige loopjes dus, met de vijfde, of de pastorale van Beethoven raken leghennen misschien wel acuut van de leg, maar dat is maar een ideetje natuurlijk). Zouden weidevogelgeluiden afgedraaid in de ligboxenstal misschien ook koeien gezonder en produktiever kunnen maken??
Het is maar hoe je het bekijkt, Dick. Je zou ook kunnen zeggen dat ze in de VS lichtjaren achter lopen. Machtiger geïntegreerde vleesketenbedrijven met een sterke lobby.
De Gezondheidsraad waarschuwde 35 jaar terug al tegen het gebruik van voor de mens essentiële antibiotica voor vee. Het gebruik van antibiotica als groeimiddel is in de EU al verboden sinds 2006.
Dank voor je correctie, Cécile.
Inmiddels wordt, na het rapport Berenschot, nu ook al vanuit de EU geadviseerd om het voorschrijven en de verkoop van antibiotica te ontkoppelen. Dierenartsen blijken tot 75% van hun inkomen te ontlenen aan de verkoop van antibiotica.
Al die antibioticareductie hier heeft nog maar weinig resultaat opgeleverd: nog steeds veel vlees besmet met multiresistente bacteriën. Waarschijnlijk door kruisbesmetting in slachterijen: zelfs antibioticavrije biologische kip raakt besmet. Antibioticareductie is uiteindelijk geen doel op zich, maar een middel om de toename van resistentie in de voedselketen en de bevolking tegen te gaan.
In 2007 stonden we in Nederland op het punt om Salmonellakip te verbieden.
Waarom is dat indertijd niet doorgegaan (McDonalds stond in 2003 zelfs al eens op het punt te stoppen met antibiotica in kip)?
Ook al zo'n industrielobby?
Wat ik dan ook niet begrijp: als mevrouw Hertzberger, director food integrity AH, vanwege die onveiligheid van kip zelfs pleit voor chloreren (en zelfs dat chloreren blijkt onvoldoende):
Waarom doet AH, als Hollands grootste kipverkoper, die zegt voedselveiligheid boven verkoopcijfers te stellen, niet wat de COOP in Denemarken met succes WEL deed: gewoon veiliger kip eisen van zijn leveranciers, en anders gewoon naar betere leveranciers overstappen?:
""Co-op Denmark told suppliers that it would not buy their chicken meat if they did not enact measures to curb Salmonella.
The retailer, with nearly 40 percent of the market, told suppliers they had to destroy flocks that had a positive test prior to slaughter. Co-op Denmark also required companies to test a sampling of butchered meat. If any positives popped up, meat from that flock was rejected."
"They thought it would pass,” Froidt said. “But then we introduced Swedish broiler meat, which at the time had a lower incidence of Salmonella. They found out we were serious.”
The retailer dangled an incentive, introducing a “Salmonella-free” label on raw chicken from companies that complied. That label carried cachet with consumers and fetched a higher price.""