Dat supermarkten met NGO’s, als Greenpeace, afspraken willen maken, is heel gebruikelijk tegenwoordig, maar ik heb er een slecht gevoel bij als dat voor de ene groep telers wel geldt en voor de andere niet.

Ik zie in de reactie van Jumbodirecteur Ed van de Weerd op Foodlog een zekere dubbelhartigheid.
Als het niet de intentie van Jumbo is om de achterdeur open te houden voor goedkoper product uit het buitenland, waarom dan toch het onderscheid maken?
Lees je het Memorandum of Understanding dat Jumbo en Greenpeace met elkaar sloten er nog eens goed op na, dan wordt letterlijk gezegd in artikel 3 van MoU: "Uiterlijk 31 december 2019 is 100% van de AGF-producten van Jumbo gecertificeerd biologisch of Milieukeur. Dat geldt voor in Nederland geteelde producten. Als er geen aanbod in Nederland beschikbaar is, dan is het streven om voor geïmporteerde AGF minimaal te voldoen aan Milieukeur…"

100% biologisch of Milieukeur klinkt in de oren van telers echt heel anders ‘dan het streven is’. Dit zijn zinnen die de achterdeur open zetten om gewoon uit het buitenland AGF in te kopen en dat voelt voor een Nederlandse teler heel slecht. Als het niet de intentie van Jumbo is om de achterdeur open te houden voor goedkoper product uit het buitenland, waarom dan toch het onderscheid maken?

Trek dezelfde lijn voor alle producten, Nederlands geproduceerd of import. Als buitenlandse telers nog niet zo ver zijn dat ze aan dezelfde regels gehouden kunnen worden, neem dan alleen Nederlands product af, tot ze er wel aan kunnen voldoen. De voorlopers worden dan echt beloond, en dan kan er ook een gezonde marktwerking zijn voor producten met deze bovenwettelijke eisen.
Dit artikel afdrukken