Vandaag werd ook bekend dat 15,8 procent van de Italiaanse bevolking, 9,5 miljoen mensen, onder de armoedegrens leven.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Dick, dat klopt, maar hij deed ook wel eens iets goeds.
Wicher, Keys is toch de man die zo jammerlijk verzadigd vet in de ban deed op basis van een statistische fout?
De amerikaanse hoogleraar Ancel Keys is waarschijnlijk één van de eerste wetenschappers geweest die de waarde van het "mediterrane diet" heeft onderkend. Hij wees op de hoge ouderdom en dat er minder kanker voorkwam.
In 1965 werkte ik in La Spezia en bezocht daar een lezing over de waarde van het mediterrane diet. Het is primair gebaseerd op het rijkelijk gebruik (min. 20 gram per dag) van extra vergine olijfolie waar niet mee geknoeid is. Dat betekend:
- Met de hand geplukte olijven;
- De in de olijfolie aanwezige bijzondere componenten, 0,5 wt% squaleen, 0,25 wt% polyfenolen en 0,02 wt% vitamin E mogen niet uit de olijfolie geraffineerd worden.
- Koud persen en zo weinig mogelijk contact met lucht.
Olijfolie wordt geproduceerd door de grote spaanse firma De Oleo. Zij produceren de merken Bertolli, Carbonell, Monini, etc. In totaal een stuk of 8. Ik heb een sterk vermoeden dat tegenwoordig squaleen uit deze olijfolie wordt gehaald om het aan de cosmetische industrie te verkopen. Een grote firma kan zich de apparatuur permitteren en kan dit technisch eenvoudig doen. Kleine italiaanse boeren kunnen dit niet.
De kostprijs van deze laatste extra vergine olijfolie ligt dan ook minimal een factor twee hoger en zal daarom minder worden gekocht. De olijfolie die door de Oleo wordt geproduceerd is daarom inferieur aan de olijfolie die door de biologisch firma's in Italie en Griekenland worden geproduceerd. Zo bevat de olijfolie van de firma Fattoria La Vialla 2x zoveel polyfenolen.
- het gebruik van tomaten en van tomaten afgeleide sausen. Deze zijn rijk aan anti-oxidanten zoals licopeen.
- het gebruik van verse en gedroogde kruiden. Zijn zeer rijk aan anti-oxidanten.
- het gebruik van fruit na iedere maaltijd
- Meer vis dan vlees eten.
Het gebruik van pasta, rijst, pizza, couscous, etc wordt niet gezien als typisch mediterraan.
Kennis van de typische kenmerken van het mediterrane diet is noodzakelijk om ervan de optimale waarde te kunnen genieten. Het boek van Dr Frank is een goed uitgangspunt, maar het is erg jammer dat hij niets gezegd heeft over de aanwezigheid en de gezondheidswaarde van squaleen in extra vergine olijfolie.
Het op de juiste en optimale wijze volgen van de mediterrane leefwijze zal aanzienlijk duurder zijn dan het gebruik van de goedkope pizza's die niet tot het mediterrane diet gerekend kunnen worden. Dus ook de arme italianen kunnen het zich eenvoudigweg niet meer permiteren. Dan maar vaker naar de dokter.