Henk Breman schreef in samenwerking met Ton Schut en de inmiddels helaas overleden No'am Seligman zijn vermoedelijk laatste boek: From Fed by the World to Food Security (ISBN 978-94-6395-085-5 en hier te downloaden). Hij presenteerde het op 12 november in Wageningen.

Het boek geeft een feitelijke analyse van de mate waarin Afrika zichzelf kan voeden. Als dat lukt, kunnen veel meer Afrikanen hun toekomst op hun eigen continent ontwikkelen. Europa heeft daar alle belang bij om de groeiende volksverhuizing over en om de Middellandse Zee naar Noorden te beperken.
Het boek is feitelijk, maar 100% politiek bedoeld. In dit korte gesprek legt Breman uit waarom hij het schreef en waarom hij ergert aan het bestaande ontwikkelingsbeleid en het werk van NGO's.

Een van de belangrijkste opmerkingen die Breman maakt, blijft verrassen. Wij zijn gaan denken dat Afrika water nodig heeft. Dat is niet onwaar, maar het belang van water wordt een factor honderd overschat.

Ik probeerde Breman in minder dan 8 minuten zijn verhaal te laten doen. Het lukte. We spraken af dat we later een rustige versie maken die ook geschikt is voor een Franstalig publiek. De relatie Frankrijk-Afrika is vanuit Europa nu eenmaal de sterkste, terwijl het debat over de volksverhuizingen binnen en vanuit Afrika naar Europa ook vanuit Parijs nog steeds voornamelijk gaat over defensie en anti-immigratie. Het moet gaan over gecoördineerde ontwikkeling vanuit de wil om samen iets te bereiken.

Dit artikel afdrukken