Mijn oog viel in de schappen van AH op een mij onbekende serie Excellente zakjes voor Verre Oosten maaltijden. Een rijtje modern en vrolijk vormgegeven smaakmakerzakjes.

Het enige gluten- en koemelkvrije zakje (de rest is wel koemelkvrij) was dat voor Licht Pittige Indiase Curry saus, bereid naar authentiek recept uit Goa, met kokos, een rijke kruidenmix met koriander, geroosterde komijn, kurkuma en chili. Deze saus geeft in een korte bereidingstijd de authentiek Indiase geur en smaak aan het gerecht. Voor 2 personen: Ingrediënten: 1 akje AH excellent saus voor Indiase curry uit Goa, 250 gram gepelde ontdooide AH jumbo garnalen of 2 kipfilets van ongeveer 300 gram, 1 zakje bosuitjes in stukjes van 1 cm gesneden, 1 rode paprika in reepjes gesneden, 2 eetlepels arachide of zonnebloemolie, 200 gram basmatirijst. Volgen nog de instructies voor de bereiding.

Nu zijn wij dol op de Indiase keuken, dus wie weet? De potjes van Patak met smeerseltjes, niet die kant en klare meuk, bevallen meestal goed, al betreuren we de beperkte verkrijgbaarheid van de smakelijkere soorten als Tikka Paste en Vindaloo Paste. Misschien is dit het ei van Columbus?
We knippen het zakje open en ruiken vooral veel kokos en iets zurigs. We hadden nog biokip, dus die offeren we op. Het resultaat is bedroevend en het smaakt naar niks wat ik met India kan associëren. Goa, mmm, eens even snuffelen in de boeken van Madhur Jaffrey en Sumana Ray, wat daar specifiek aan is.

Jaffrey noemt als typisch voor Goa bibinka, gemaakt met veel eieren, kokosmelk en gur, een stroopachtige substantie van suikerriet. Dat is het wel zo'n beetje.

Bij Ray kom ik twee typische gerechten voor Goa tegen, één met garnalen, waarvan ik me kan herinneren dat ik het vroeger regelmatig maakte. Zo'n fase, tenslotte kook ik al Indiaas sinds 1975, toen Penguin met een geweldige pocket van Daramith Singh op de markt kwam, betaalbaar voor studenten.
Ik geef het recept even in vertaling, waarbij vermeld staat dat er Portugese invloeden in zitten.
Goan Jhinge Mooli (Garnalencurry van Goa)
Nodig: 1/2 cup gedroogde tamarinde, ruim 2 cups kokend water, 1/3 cup klapperroom, 1 pond jumbogarnalen, 1 1/2 theelepel gemalen komijn, een flinke snuf kurkuma, 4 tenen knoflook, geplet, 1/2 inch geraspte gemberwortel, 6 gedroogde rode chilipepers, verkrummeld, 1 ui in dunne plakken, 1 theelepel zout, 3 groene chilipepers in de lengte gesneden. De bereiding: Week de tamarinde in de helft van het kokende water en laat een half uurtje staan. Meng de klapperroom met de rest van het water. (Je kunt natuurlijk ook klappermelk nemen). Pel de garnalen, maar laat de staarten zitten, verwijder de zwarte ader op de rug, was en dep droog. Meng de komijn, kurkuma, knoflook, gember en rode chilipepers tot een pasta. Knijp de tamarinde uit en haal er alle pulp uit, zeef en meng het sap met de kokos, ui, zout, groene chilipepers en pasta. Doe het mengsel in een wok en breng het aan de kook op een matig vuur, goed roeren, tien minuten laten doorkoken. Voeg dan de garnalen toe en laat nog één keer snel opkoken, dan het vuur laag zetten en een half uurtje laten sudderen tot de garnalen mals zijn en de saus is ingedikt.
Zo. Nu hoeven jullie die vieze pakjes niet te kopen. En plaatsvervangend bied ik mijn verontschuldigingen aan voor dit AH-misverstand aan de gehele bevolking van Goa.



Dit artikel afdrukken