imageKen je Saint Agur?

Waarschijnlijk alleen van je vakantie in Frankrijk.

Het is een lekker zacht blauwschimmelkaasje. Gemaakt van echte koeienmelk van 300 echte boeren uit de Auvergne. Het wordt verkocht in zo'n handig 'schuin' plastic doosje. Net als Roquefort.

Omdat het niet van schapenmelk, zoals Roquefort, maar van koemelk is gemaakt, is Saint Agur romiger en zachter. Het is gewoon lekker. Hoewel ik erg 'op schaap' ben, vind ik Saint Agur in menige gewoon-gezellig-eten bui zelfs lekkerder.

Tot voor kort had ik Saint Agur in Frankrijk nog nooit los verkocht gezien. Sterker nog, ik had Saint Agur eigenlijk nog nooit in gewone Nederlandse winkels te koop gezien. Tot voor kort.

Saint Agur blijkt 'los' en helemaal zonder merktekens te koop op nauwelijks een paar honderd meter van mij thuis. Bij kaasspeciaalzaak De Kazerij in de Utrechtse Twijnstraat, een prima winkel overigens die de AH 50 meter verderop de nodige kaasklandizie uit de mond weet te stoten (de winkel zit er nu een jaar of 2 en doet het prima) door een duidelijk beter assortiment. Een stuk beter, maar een beetje duurder. Maar het gaat vooral goed omdat ze je van alles laten proeven.

Nou die Saint Agur. Heeft iemand een idee waarom het zo raar én zo slim is dat die kaas los wordt verkocht?
Dit artikel afdrukken