Kilometerhok 98-488 is een zeer gevarieerd stuk natuurgebied bij Zandvoort aan Zee. Het bestaat uit deels met bos begroeide open duinen, een mountainbikeroute, een deel van het Circuit Zandvoort, een vakantiepark, een woonwijk, sportvelden en duinplassen. Tussen maart en september werd het kilometerhok 6 keer bezocht om planten te inventariseren. Hoe vaker een inventarisatie plaats vindt, hoe groter de kans dat je meer planten aantreft. In totaal werden er dit jaar 351 soorten geteld. In de jaren 1983, 1990 en 1992 waren dat respectievelijk 182, 219 en 204 plantensoorten.
Van de soorten die in 1990 in het kilometerhok groeiden, werd 80% teruggevonden. Opvallender is dat er in 2018 bijna twee keer zoveel soorten zijn gevonden als 30 jaar geleden. Onder de nieuwkomers zijn plantensoorten die het goed doen in 'natte duinvalleien', zoals Parnassia en Vierrijige ogentroost, maar ook 'tuinvlieders' en stadssoorten als Kruipklokje, Slaapmutsje en Kransmuur.
Bepaalde planten hebben kunnen profiteren van het stopzetten van de waterwinning in het aangrenzende Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waardoor het grondwaterpeil met enkele meters steeg. Ook is de de verandering in de samenstelling van de gevonden soorten toe te schrijven aan "vermesting en het ouder worden van het gebied waardoor verruiging en verbossing toenemen, en aan de toename van verstedelijking en de daarmee samenhangende recreatie", aldus Floron.
Tot dit jaar waren er sinds 1850 in totaal 368 soorten waargenomen in kilometerhok 98-488. Daar zijn er nu precies 100 bijgekomen; het totaal aantal ooit waargenomen soorten nam toe tot 468.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Van de soorten die in 1990 in het kilometerhok groeiden, werd 80% teruggevonden". Er is dus ook 20% aan soorten verdwenen.
Ik lees zo gauw niets over veranderingen in aantallen van de soorten die gevonden zijn. Dat lijkt mij ook relevant (Alpha, Beta en Gamma diversiteit) .
Klimaatverandering en globalisering zorgen voor verandering in de leefgebieden voor planten en dieren. In een bepaald gebied kan de biodiversiteit toenemen. Dat wil niet zeggen dat de totale biodiversiteit toeneemt.
Door "invasieve exoten" kan de dynamiek van ecologische systemen aanzienlijk veranderen. De Japanse duizendknoop is een goed voorbeeld. En de tijgermug. We hebben inmiddels te maken met zoveel exoten, dat we lijken toe te gaan naar een situatie waarin exoten "normaal" worden. In een aantal situaties overwoekeren ze de inheemse soorten.
Wilfred Rheinhold is al vele jaren een roepende in de woestijn, maar er begint nu wat meer aandacht en beleid te komen.
Interessant bericht, maar niet duidelijk is in hoeverre het een artefact is als gevolg van intensiever waarnemen.
Ik geloof overigens graag dat beter beheer resultaat heeft gehad.
Frank Eric heeft gelijk: moeten we exoten meetellen? Die komen hier niet door goed beheer maar door globalisering. Globalisering veroorzaakt nivellering van verschillen tussen de flora's van verschillende werelddelen, ook wel McDonaldisering genoemd. Moeten we daar blij mee zijn?
Bovendien zijn er onder exoten heel wat "invasieve" soorten die schade toebrengen aan de inheemse flora en het landschap. Denk aan de Japanse duizendknoop. Ik heb daar net samen met Wilfred Reinhold een artikel over geschreven dat is gepubliceerd in het tijdschrift Landschap. Komt binnen kort ook op hun website.
Slaapmutsjes als soort geteld? Dat is toch een tuinplant uit oa Californie? Handhaaft zich misschien beter door opwarming en droge zomers? In ieder geval toont dit onderzoek ook aan, dat er meer soorten in een gebied kunnen gaan groeien, door allerlei factoren, waarbij de factor 'mens' er één kan zijn. Diezelfde factor mens kan dat ook elders worden, en dan gaat het wellicht weer beter met de biodiversiteit.