imageFoodlog.nl is collectief geen fan van Ik Kies Bewust. Dat mag, ondanks alle meningsverschillen hier, wel gezegd worden. Teveel een zelfreguleringsfeestje van de voedingsindustrie. Te weinig serieus, want teveel gebruikt als marketingopportunity voor dubieuze, verkapte gezondheidsclaims.

In de week dat het chique benaamde bureau Wissenraet Van Spaendonck zegt dat het IKB-logo ten onrechte de indruk wekt dat je er onbeperkt van kunt eten, gaat het logo de Vlaams-Nederlandse (pardon?) criteria verinternationaliseren.

De soap gaat door. Voedsel, zelfs slecht, is voor een keertje niet erg. Het gaat om het patroon. Maar hoe kun je nou internationaal - en dus over verschillende eetculturen heen - vastleggen welk product in een verkeerd patroon zit en dus gecriminaliseerd moet worden? One size really doesn't fit all.

Een internationale commissie gaat de criteria voor het toekennen van het Choices-logo herzien. Choices is de internationale variant van ‘Ik Kies Bewust’. De internationale commissie bestaat uit een negen voedings- en gezondheidswetenschappers uit de hele wereld. Jaap Seidell, hoogleraar aan de VU te Amsterdam is voorzitter van de commissie. Volgens Seidell krijgt de commissie volledige verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid in het beoordelen van de criteria. Op dit moment gebruikt het Choices-programma criteria die opgesteld zijn in Nederland en België. Naar verwachting komt de commissie na de zomer met de nieuwe criteria.

bron: VMT
Dit artikel afdrukken