Volgens de United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) sterft er wereldwijd bijna elke maand een dierenras uit. The Livestock Conservancy uit Noord-Carolina strijdt voor deze soorten. De organisatie heeft een lijst van bijna 200 gedomesticeerde vogels en zoogdieren opgesteld die dreigen te verdwijnen.

The Livestock Consultancy probeert interesse te wekken bij consumenten en boeren om hun uitsterven te voorkomen. Ryan Walker, communicatiemanager bij de organisatie, zegt op NPR-blog The Salt: “We zeggen soms, ‘Je moet ze eten om ze te redden – eet ze alleen niet allemaal’.”

Je moet ze eten om ze te redden; eet ze alleen niet allemaal
Juist kwaliteitsvlees
De acties leverden al successen op. De varkensras Red Wattle en koeienras Randall Lineback waren bijna geschiedenis, maar zijn weer tot leven geroepen door betrokken boeren. Dit geldt helaas niet voor alle soorten. Waarschijnlijk komt dit doordat niemand ze meer wil eten. Dat is jammer, want juist veel voormalige voedseldieren hebben een onderscheidende smaak vergeleken bij de moderne productierassen. Voedselliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en kwaliteit zouden volgens The Salt het vlees van veel van deze soorten waarderen. Voor boeren die zich willen onderscheiden ligt hier een kans.

Fotocredits: ' "Ohl Little Dancer" (a Registered Red Wattle Hog) and her 13 piglets', Mike Ohlhausen via Wikimedia


Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken